Podľa televízie Polsat dodala, že ide o rutinnú, už skôr naplánovanú kontrolu. Inšpektori audit začali v pondelok návštevou veterinárnej inšpekcie a schôdzkou s hlavným veterinárom. "Prerokoval sa harmonogram kontrol, ktoré potrvajú najbližšie dva týždne," povedala Piskorzová.
Inšpektori medzitým vyrazili do niekoľkých poľských vojvodstiev, kde preveria vybrané mäsospracujúce podniky. V troch vojvodstvách si posvietia na závody vyrábajúce hovädzie, v ďalších troch na produkciu hydinového. Majú kontrolovať hlavne "rozpoznateľnosť" zvierat a mäsa, podmienky výroby a porážok a dodržiavanie hygienických zásad. Z kontroly má vzniknúť správa, ešte sa však nevie, kedy ju obdržia poľské úrady.
Ide o druhú kontrolu inšpektorov EK. Prvá sa odohrala na začiatku februára a súvisela s odhalením nelegálnych porážok dobytka, z ktorého sa mäso vyviezlo do niekoľkých krajín vrátane Česka. Kontrola predbežne zistila nedostatky v systéme kontroly a EK odovzdala Poľsku svoje odporúčania ohľadom identifikácie a registrácie zvierat, trestov za nelegálne porážky a zlepšenie dohľadu. Poľsko sa zaviazalo podniknúť krátkodobé aj systémové zmeny. V pondelok poľské ministerstvo poľnohospodárstva odovzdalo informácie o prijatých krokoch Európskej komisii, ako aj českému ministrovi poľnohospodárstva, ktorý zaviedol reštriktívne kontroly poľského mäsa, pripomenul Polsat.
Česka republika v utorok o polnoci ukončí povinné kontroly poľského hovädzieho mäsa. Jeho príjemcovia tak nebudú musieť od stredy dokladať jeho vyšetrenie na prítomnosť salmonely, testy robili na svoje náklady. Poľsko poskytlo ČR i EK záruky, že urobilo maximum, aby sa na trh nedostávalo mäso z hovädzieho dobytka nevhodné pre ľudskú spotrebu, oznámili v utorok ČTK zástupcovia českého ministerstva poľnohospodárstva. Poľské informácie, ktoré ministerstvo v pondelok dostalo, vyhodnotil štát ako dostačujúce. Naďalej budú intenzívne veterinárne kontroly dovozu.