Ceny jedál a nápojov v slovenských reštauráciách vzrástli do takej miery, že ministerstvo práce musí upraviť výšku stravného. Návrh prichádza ani nie po roku, keď si zamestnanci naposledy polepšili. Akú najnižšiu hodnotu bude mať gastrolístok?
Mnohí zamestnanci dostanú viac peňazí na obed! Hodnota gastrolístkov vzrastie. Kým dnes ide o 3,60 eura, asi od júna to bude o 23 centov viac. „Odo dňa účinnosti opatrenia bude mať zamestnanec nárok na stravovaciu poukážku minimálne v hodnote 3,83 eura,“ informuje Veronika Husárová z ministerstva práce.
Zvýšenie stravného vyplýva zo zákona o cestovných náhradách. Vykoná sa, keď sa vývoj cien v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň 5 percent. Teraz vo februári ceny jedál a nealkoholických nápojov vzrástli o 5,8 percenta.
Cestovné náhrady
- Zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí stravné podľa zákona o cestovných náhradách.
- Výška stravného závisí od dĺžky pracovnej cesty v jednom dni.
- Rozlišujú sa tri časové pásma: 5 až 12 hodín, nad 12 po 18 hodín a nad 18 hodín.
- Jednotlivé sumy sa valorizujú na základe údajov o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách.
Stravovanie pracovníkov
4 hodiny
Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odrobí viac ako 4 hodiny.
Príspevok
Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % ceny jedla, ale na každé jedlo najviac do 55 % stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín.
Jedáleň alebo poukážka
Ak firma nemá závodnú jedáleň, nároky zamestnancov uspokojuje stravovacími poukážkami - gastrolístkami.
75 %
Gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 % stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín.
3,87 €
Priemerná hodnota stravných lístkov je 3,87 eura. Vyplýva to z minuloročného prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia.
(pre zväčšenie rozkliknite)