Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2019 11:00 | Správy | Politika
Foto

Maroš Šefčovič po voľbách rozmýšľa o svojej budúcnosti: Zláka ho Smer späť domov?

Vráti sa do Bruselu alebo začne pôsobiť v domácej politike vo farbách Smeru? Takmer okamžite, ako bolo jasné, že Maroš Šefčovič (52) sa nestane novou hlavou štátu, sa začalo špekulovať o jeho budúcnosti.

Vyše 750-tisíc hlasov, ktoré získal vo voľbách, je silný voličský kapitál a otvára mu viaceré možnosti jeho ďalšieho pôsobenia. Ku ktorej strane sa prikloní? Mierne sklamanie a rýchla gratulácia. Maroš Šefčovič už počas volebnej noci, keď už podľa priebežných prieskumov bolo jasné, že prezidentom nebude, zablahoželal Zuzane Čaputovej k tomu, že ako prvá žena bude prezidentkou.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

So svojou kampaňou, do ktorej dal podľa svojich slov všetko, čo mohol, je spokojný. Sklamala ho jedine nízka volebná účasť. Jeho hlavným cieľom počas posledných dvoch týždňov vraj bolo mobilizovať voličov, aby prišli k urnám. „Lebo jediné, čo ma mrzí, je, že prišlo voliť menej ľudí ako v prvom kole. Počasie ťahalo ľudí skôr von ako k urnám. Ak by bola vyššia účasť, rozdiel medzi nami by bol menší,“ povedal Šefčovič v televízii Markíza.

Kam povedú jeho ďalšie kroky ešte nevie a o svojej budúcnosti chce ešte rozmýšľať. Priznal, že ho to ťahá späť do Bruselu, zároveň nevylučuje aj iné varianty. „Určite budem prítomnejší na Slovensku. Ale o nomináciu do ďalšej Európskej komisie by som mal záujem. Budem však aj rozmýšľať, ako využiť potenciál 750 000 voličov,“ dodal Šefčovič.

Otvoriť galériu

 

Čo na to v Smere?

Aj keď Maroš Šefčovič kandidoval ako nezávislý kandidát iba s podporou Smeru, v strane považujú jeho výsledok v prezidentských voľbách za úspech. „Ukázalo sa, že práve náš kandidát bol spomedzi kandidátov parlamentných strán jediný, ktorý sa dostal do druhého kola. Som hlboko presvedčený, že sme ponúkli najlepšieho kandidáta,“ uviedol štátny tajomník rezortu práce Braňo Ondruš.

V Smere teraz rozmýšľajú, ako by vedeli využiť Šefčovičovu popularitu a jednou z alternatív je jeho pôsobenie v domácej politike. „Musia sa, samozrejme, výsledky vyhodnotiť. Nepochybne ten úspech je viditeľný. Na druhej strane nepodceňujme ani pôsobenenie v Európskej únii, veď to je obrovská česť pre Slovensko. Budeme to zvažovať, budú sa hľadať, pokiaľ bude mať pán Šefčovič záujem, čo najoptimálnejšie formy využitia jeho potenciálu u našich občanov. Zvažujú sa všetky možnosti,“ povedal smerácky poslanec Miroslav Číž.

Otvoriť galériu

Peter Kažimír však nevidel výsledky Šefčoviča až tak optimisticky: „Ako by mohla byť najsilnejšia politická strana v krajine posilnená volebným procesom, v ktorom aby neuškodila vlastnému kandidátovi, nemohla sa k nemu ani naplno prihlásiť?“

Bude mať čo vysvetĽovať v Bruseli

Grigorij Mesežnikov, politický analytik

Určite budú toto číslo vyzdvihovať, že sa im podarilo získať toľko voličov pre svojho kandidáta, ku ktorému sa mimochodom až tak veľmi nehlásili. Tvrdili, že to je nezávislý kandidát. Teraz v opačnom garde budú zdôraznovať, že je to ich kandidát a interpretovať to tak, že to boli hlasy v prospech Smeru a ich sociálneho programu.

Či ho v Smere zlanária, je otázne. On doplatil na to, že Smer mu príliš zasahoval do kampane a kde de facto poprel niektoré svoje predchádzajúce stanoviská a výroky. Podľa mňa bude mať čo vysvetľovať v Európskej komisii. Môj odhad je, že domáca stranícka politika ho nebude až tak veľmi lákať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


A shadow of a hand holding a gun in his hand.
Aktualizované
Rušné ráno na západe Slovenska, v Miloslavove sa STRIEĽALO: TERČOM sa stalo auto taxislužby!
Foto
Podmanila si Košice i celé Československo: Navždy odišla veľká legenda
Kamila má dve deti, syna Martina a dcéru Danielu.
Náhla smrť syna herečky Kamily Magálovej: Známy advokát Martin († 49) mal zomrieť v zahraničí
Barbora Švidraňová
Foto
Barbora Švidraňová otvorene: PRAVDA o estetických zákrokoch a... ORGAZME?! Aha, čo prezradila
Dieťa sa hrá s mobilným telefónom (ilustračná fotografia).
Ikonická hračka hlási veľký návrat: Možno ste na nej vyrastali aj vy! Bude mať vylepšenia
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán priblížil, ako sa Maďarsku darí bojovať s povodňami: Môžu si vydýchnuť? Takáto je súčasná prognóza
Foto
Ružomberok trápil Slovan, Weiss má o starosť navyše: Kľúčoví hráči sú zranení!
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
AktualizovanéFoto
Banskobystrický most v Kremničke ZROVNALI so zemou: Zostáva už len posledný krok
Slovenskí študenti zabojujú vo svete.
Váš Tip
Slovenskí stredoškoláci zabojujú na medzinárodnej súťaži: Prinesie im tento robot úspech?
Ed Sheeran zaspieval na želanie bežkyni.
Slávny spevák sa prihovoril bežkyni: Odpadnete, čo pre ňu urobil! Všetko je na VIDEU
V Bratislave došlo k vážnej dopravnej nehode.
Nehoda v Petržalke! Muž videl zrážku áut s cyklistami na VLASTNÉ OČI: Opísal hrôzu, ktorá sa tam stala
Slovenskí futbalisti s trénerom Weissom.
Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum