Veronika s Ladislavom kapustníky vyrábajú podľa starej receptúry z kuchárskej knihy Terézie Vansovej zo začiatku 20. storočia. Na všetko používajú regionálne suroviny. Príprava sladkého kapustového koláča trvá aj tri hodiny.
„Dávame tam aj jednu tajnú ingredienciu a vrch posypeme mandľami alebo ľanovými semienkami,“ vraví Veronika. Kapustník nazvali zlatý uličník, lebo chcú prezentovať Novohrad a Zlatú uličku, kde majú reštauráciu. „Zákazníkom ponúkame domácu kuchyňu,“ dodala.
Recept
- 500 g pšeničnej múky
- 50 g droždia
- 1 000 g hlávkovej kapusty
- 1 jablko
- 1 bielu cibuľu
- 2 vajíčka
- 250 ml mlieka
- 200 g bravčovej masti alebo masla
- 5 g soli
- 200 g medu, príp. cukru
Postup
1. Urobíme kysnuté cesto - kvások necháme stáť 15 minút a 30 minút samotné cesto.
2. Usmažíme nadrobno posekanú a nasolenú hlávkovú kapustu, pri smažení pridáme cukor.
3. Keď je mäkká, odložíme ju vychladnúť.
4. Cesto vyvaľkáme natenko, rozrežeme na kocky a plníme kapustou.
5. Utvoríme ploché okrúhle kapustníky, potľapkáme ich a prepichneme vidličkou.
6. Na plechu ich potrieme rozpustenou masťou/vajíčkom a pečieme cca 16 minút.