Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.04.2019 11:45 | Správy | Politika

SaS je rozhodnutá: Pre dostavbu elektrárne Mochovce chcú podať trestné oznámenie, tým to nekončí

Pre hroziace ďalšie meškanie dostavby jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34), ako aj ďalšie zvýšenie rozpočtu chce opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) podať trestné oznámenie a zvolať mimoriadny parlamentný výbor.

Oznámili to v pondelok na brífingu predstavitelia SaS Richard Sulík (predseda SaS) a poslanci Národnej rady SR Jana Kiššová a Karol Galek.

Podľa Kiššovej sa k poslancom dostávajú informácie z oficiálnych a aj neoficiálnych zdrojov o tom, že Mochovce tak skoro nebudú dostavané a vonkoncom nie za sumu, ktorá mala byť už konečná. "Na dostavbu má byť vraj potrebných ďalších minimálne 200 miliónov eur," povedala Kiššová s tým, že naposledy boli poslanci NR SR vedením spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) informovaní, že z rozpočtu 5,4 miliardy eur, ktorý majú SE k dispozícii, postavia bez problémov nielen tretí, ale dokonca aj štvrtý blok EMO. Podľa naposledy avizovaných informácií mal byť tretí blok EMO spustený v 2. štvrťroku 2019.

"Na minuloročnom mimoriadnom výbore nám bolo tiež prisľúbené, že my ako členovia hospodárskeho výboru NR SR budeme priebežne informovaní o jednotlivých míľnikoch dostavby EMO. To sa do dnešného dňa ani raz neudialo. Z tohto dôvodu budem na základe podnetu poslanca Karola Galeka iniciovať opätovné zasadnutie mimoriadneho výboru a budeme sa pána ministra (hospodárstva Petra Žigu, Smer-SD) pýtať, akú majú Mochovce budúcnosť, aké nás čakajú ďalšie dodatočné peniaze na financovanie dostavby a aká časť z týchto peňazí bude znášaná Slovenskou republikou," uviedla Kiššová.

 

Podľa Galeka v EMO stále pokračuje tzv. horúca hydroskúška, ktorá mala trvať dva mesiace, ale už trvá štyri mesiace a stále nie je ukončená. Po je skončení má podľa neho dôjsť k tzv. revízii a k odstráneniu zistených porúch a následne má Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR 60 dní na to, aby vydal povolenia na zavedenie paliva.

"Z tohto dôvodu môžeme pokojne povedať, že elektráreň Mochovce skôr ako za 4 mesiace nezačne vyrábať elektrinu, aj keby sa dnes ukončila horúca hydroskúška a všetko išlo dobre ako hodinky. Skôr ako vo 4. kvartáli 2019 sa prvého zavedenia (jadrového) paliva nedočkáme," podčiarkol Galek. Ďalším problémom pri dostavbe EMO je podľa neho financovanie ďalšieho navýšenia dostavby, keďže SE majú celý majetok založený v prospech veriteľov.

SaS podľa Galeka žiada o jednoznačné odpovede a vyvodenie zodpovednosti, ako politickej, tak aj trestnoprávnej. "Ak sa naše podozrenia potvrdia, podáme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, jednak pre ďalšie meškanie dostavby elektrárne Mochovce a jednak kvôli jej ďalšiemu predraženiu," dodal Galek. Zmluvy sú podľa jeho slov postavené tak, že ak EMO nebudú o dva roky v prevádzke, tak veritelia si budú môcť uplatniť svoje práva. "Je teda reálna hrozba, že ak si budeme chcieť zachovať svoj podiel v SE, tak si ho budeme musieť za draho naspäť vykúpiť," doplnil Galek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jakub Vrbinčík je už dlho hlásateľom futbalového tímu Slovan Bratislava.
Brutálne dobitý hlásateľ Slovana je po operácii: Prvé foto a slová z nemocnice!
Na archívnej snímke z 27. júna 2016 egyptský podnikateľ a majiteľ hotela Ritz Mohamed Al-Fayed.
Otrasné OBVINENIA po smrti Mohameda Al-Fayeda († 94): Znásilnenia a útoky! 25 rokov plných zverstiev?
Psíkov im zobrali.
Foto
Pohľad z ktorého vám stisne srdce: Smutné odhalenia inšpektorov z Galanty!
Foto
Kelemen si dal bizarný vlastný gól: Takto si Utah svoj historicky prvý gól nepredstavoval
Na snímke pápež František.
Foto
Pápež František musel ZRUŠIŤ všetky naplánované podujatia: Čo sa to s ním deje?!
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Dopravný chaos v Bratislave: Hromadná nehoda, zrážka kamióna i dlhé zdržanie!
(ilustračné foto)
Riziko VÝMENY kolenného kĺbu: Tieto AKTIVITY budú po operácii nebezpečné!
V modrom domčeku našli zúbožené telo starenky.
Neter Róberta, ktorý mal znásilniť a zavraždiť babičku († 91), PREHOVORILA: Úplný ŠOK! Skrýval sa u nej a...
Detailný pohľad: Autori sprostredkovali parádny pohľad aj na Prielom Hornádu.
Slovenský raj praskal vo švíkoch: Nedominovali však našinci! Kto obdivoval našu prírodu?
Magál sa venoval konskému pólu, to sa mu stalo osudným.
Foto
Nečakané úmrtie Martina Magála († 49): POSLEDNÁ fotka pred tragédiou, tu sa ešte usmieval...
Pre nehodu je úsek neprejazdný.
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Cesta je neprejazdná!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un.
Foto
To už KĽDR prehnala: Poplach na letisku v Južnej Kórei! Drsné slová náčelníka armády