ČTK to povedal výkonný riaditeľ Českého zväzu spracovateľov mäsa Jan Katina. V nasledujúcich mesiacoch bravčové zdražie aj v obchodoch, možno až o pätinu, dodal.
Podľa riaditeľa Zväzu chovateľov ošípaných Jana Stibala za zdražením stojí väčší predaj mäsa do Číny, kde chovy decimuje africký mor ošípaných, ale tiež to, že spracovatelia v minulosti nezlacňovali, keď boli ošípané nakupované za ceny nižšie ako boli náklady. Chovatelia tak zatvárali chovy a teraz ošípané nemajú, cena preto rastie. Od začiatku tisícročia klesli podľa údajov Českého štatistického úradu počty v apríli chovaných ošípaných zo skoro 3,7 milióna na vlaňajších 1,56 milióna.
Českí spotrebitelia podľa Katina mohli zaznamenať zdražovanie zatiaľ iba obmedzene, maloobchod teraz dopredáva mäso za skôr dohodnuté ceny. "Veľmi podobne tomu je aj v prípade mäsových výrobkov, ktorých predajná ceny zvyčajne reagujú na cenu mäsa ešte s väčšou časovým oneskorením," dodal. "V prípade mäsových výrobkov sa zdraženie v pultoch zrejme odohrá z menšej časti už v apríli, ale výraznejší nárast spotrebiteľských cien sa prejaví až v máji a júni," uviedol zväz.
Zväz chovateľov v informačnom bulletine oznámil, že v Nemecku cena rastie a zdražovanie začína aj v ďalších európskych krajinách. "Aj náš trh sa konečne prebudil z letargie a cena sa výraznejšie pohla. V trinástom týždni stúpla takmer o korunu na 36,19 kč (1,41 eur). Takmer po pol roku sa chovatelia dočkali posunu nad 36 kč/ kg," uviedol zväz. Niektorí spracovatelia tak teraz vykupujú aj za 1,56 korún za kilogram. V ČR podľa ČSÚ stál vlani na začiatku roka kilogram bravčového karé s kosťou 119,6 koruny, na konci roka okolo 115 korún.