Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Slováci povedali rázne nie poľskému mäsu

Problematické hovädzie mäso pochádzajúce z Poľska vládlo titulkom médií niekoľko týždňov a ovplyvnilo aj nákupné vnímanie ľudí. Slováci síce aj naďalej zostávajú „mäsožravcami“, ale dávajú si väčší pozor na to, čo vložia do košíka. Až 74 % si pri kúpe mäsa začalo všímať krajinu pôvodu a dokonca až 88 % oslovených ľudí tvrdí, že nakupuje len mäso zo Slovenska.

Jedno je isté, mäso z jedálnička Slovákov nezmizlo. Traja z piatich opýtaných jedia mäso 3 až 4-krát do týždňa. Ďalších 29 % tvrdí, že ho konzumuje dokonca každý deň. „Medzi najobľúbenejšie druhy mäsa patrí hydina a bravčové a až za nimi sa nachádza hovädzie a ryby či morské plody. Teľacie, králičie mäso a divina sú na posledných priečkach,“ vysvetľuje Ľudmila Chovancová z prieskumnej agentúry 2muse, ktorá realizovala reprezentatívny prieskum v polovici marca.

Čo sa teda zmenilo?

Stali sme sa ostražitejšími. Viac kontrolujeme, viac čítame, viac vyberáme. Kým pred kauzou si krajinu pôvodu zisťovala menej ako polovica ľudí, teraz sa trend otočil. Tento fakt si preverí až 74 % opýtaných a teda kupujú len také mäso, o ktorom vedia, odkiaľ pochádza. „Dávame si pozor na pôvod mäsa, kupujeme radšej z overených zdrojov a ideálne slovenské mäso,“ tvrdí respondentka. „Poľské mäso som nekupovala ani pred spomínanou kauzou, keďže káuz ohľadom poľského mäsa bolo viac už aj v minulosti,“ dodáva iná. Zvýšenej obľube sa teší aj slovenské mäso. Až 88 % ľudí hovorí, že kupujú slovenské mäso. České mäso kupuje 31 % ľudí, maďarské 15 % a nemecké 7 %. Len 2 % Slovákov naďalej zostali verní poľskému mäsu. A ako si Slováci zvyčajne zisťujú pôvod mäsa pri jeho kúpe? Drvivá väčšina z nich hľadá túto informáciu na etikete balenia a až potom sa pýtajú predavača či predavačky.

Čerstvosť a overený pôvod na prvých miestach

Rozhodujúcimi faktormi pri kúpe mäsa je okrem krajiny pôvodu aj čerstvosť, cena a to, či sa mäso predáva v akciovej ponuke. Slováci najviac dôverujú lokálnym chovateľom, u ktorých presne vedia čo kupujú. Naopak najmenšiu dôveru majú ku kvalite mäsa na trhovisku či cez ambulantný tovar. Pri tom je veľmi dôležité vedieť sa spoľahnúť na svojho dodávateľa. „Našimi hlavnými farmami, z ktorých putuje mäso do našich predajní, sú Jurov, Veľký Ďur, Tajná, Liptov a Padáň. Zvieratá tu dostávajú nutrične vyvážené krmivo a od narodenia sú v starostlivosti odborníkov s dlhoročnými skúsenosťami v odbore. Naši pracovníci pravidelne podrobujú mäso previerkam kvality a dbajú na dodržiavanie prísnych hygienických predpisov. Náš mäsový sortiment je prejavom úcty k zákazníkovi, ale aj k slovenským podnikateľom,“ zdôrazňuje hovorkyňa BILLA, Kvetoslava Kirchnerová a dodáva, že BILLA je jediným obchodným reťazcom, ktorý garantuje ponuku 100-percentne slovenského mäsa pod vlastnou privátnou značkou Slovenská farma. Potvrdzujú to aj samotní zákazníci. „Mäso je čerstvé, vyzerá sviežo a má prijateľné ceny,“ vysvetľuje jeden z opýtaných.

Otvoriť galériu
Zdroj: Špeciálny projekt
Poznať názory a nákupné zvyklosti svojho zákazníka cez rôzne prieskumy je podľa analytika obchodu Ľubomíra Drahovského primárnou úlohou každej úspešnej obchodnej spoločnosti. „Z toho dôvodu odhalená aféra dovozu poľského mäsa na Slovensko spôsobila nutnosť analýz postojov k zmenám názorov kupujúcich na tento sortiment. Je pozitívne, ak prieskum ukazuje také vysoké percento záujmu kupujúcich o produkciu slovenského mäsa,“ hovorí Ľ. Drahovský. Ako však ďalej poznamenáva, chovateľské a spracovateľské kapacity mäsopriemyslu na Slovensku nie sú v súčasnosti schopné dodať do maloobchodných sietí také objemy tohto sortimentu, ktoré by vysoké percentá záujmu pokryli. „Na druhej strane je to prirodzene impulz pre všetkých zúčastnených v potravinovom reťazci, aby tento záujem svojou výrobou a ponukou v maloobchodných sieťach zabezpečili,“ zdôrazňuje odborník v oblasti maloobchodu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Šéf hokejového klubu v Liptovskom Mikuláši Róbert Ľupták
Foto
Majiteľ Liptovského Mikuláša Róbert Ľupták o hymne: Nakázal som hrať novú, fujara sa mi páči!
Kontroverzné postavy budú súčasťou veľkolepej šou.
Foto
BITKA v klietke, aká tu ešte nebola! Obžalovaný expolicajt Tiefenbach si to rozdá s Rosenbergom
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
Foto
Bývalá pretekárka Jana Wolnerová vyslovila hrozivú prognózu: Bude to koniec Vlhovej kariéry?!
(ilustračné foto)
Teplota Zeme stúpla a dosiahla rekordné hodnoty: Predpoveď pre rok 2025!
Novozvolený prezident USA Donald Trump a ruský prezident Vladimir Putin.
Je rozhodnuté: Trump sa stretne s Putinom! Aha, KEDY chce ukončiť vojnu
Na svahu v Jasnej bola iba dva dni po tejto kolízii aj známa moderátorka Zlatica Puškárová.
Foto
Kritický úsek na svahu v Jasnej: Puškárová svedkyňou ďalšej NEHODY! Opísala dramatické chvíle
Kyberpiráti si vraj od štátu pýtajú výkupné v 7-cifernej sume.
Foto
Totálny KOLAPS katastrov: Zoberú nám hackeri strechu nad hlavou?! Čo hovoria odborníci
Huliakovho známeho napadla medvedica!
Huliakovho známeho NAPADLA medvedica! Politik volá po radikálnom riešení
Premiér Robert Fico (vľavo) a prezident Peter Pellegrini
Vedie Fico Slovensko preč z EÚ? Rázne slová Pellegriniho! Reaguje aj strana Hlas
Exšéf tajnej služby mal prijať úplatok 20 000 eur.
Foto
Pčolinský odmieta prijatie úplatku: Aha, ako sa bráni! Na Kollára som nasadil...
Vodca KĽDR Kim Čong-un
KĽDR všetkých prekvapila: Špekulácie sa nepotvrdili! Budete pozerať, o čo ide
Reštaurátori v gotickom kostole v Nemecku objavili štyri vrecúška mincí datovaných do roku 1640.
Neočakávaný nález v kostole: Obrovské BOHATSTVO! To reštaurátori nečakali