Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2019 15:58 | Správy | Zahraničné správy

Hrozby protieurópskych poslancov gradujú: Pokúsia sa o rozklad Európskej únie zvnútra

Britskí priaznivci tzv. brexitu pripravujú pre prípad, že by sa v mene Spojeného kráľovstva stali členmi Európskeho parlamentu (EP), stratégiu trójskeho koňa, teda "rozkladania Európskej únie zvnútra". Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP.

Podľa jej údajov vyjadrilo tento zámer viacero britských eurofóbnych politikov, ktorým sa nepáči možnosť, že Spojené kráľovstvo sa bude musieť koncom mája (23. 5.) zúčastniť na voľbách do EP.

Túto možnosť by mohol potvrdiť stredajší mimoriadny summit EÚ o brexite, v rámci ktorého predstavitelia 27 členských krajín rozhodnú o ďalšom možnom odklade termínu ukončenia členstva Británie. Prvý odklad bol dohodnutý na 12. apríla - v prípade tzv. tvrdého, neriadeného brexitu - alebo na 22. mája, ak by britskí poslanci schválili dosiahnutú "rozvodovú" dohodu, čo sa však doteraz nestalo. Britská premiérka požiadala o ďalší technický odklad, do 30. júna, kým predseda Európskej rady Donald Tusk hovorí o "flexibilnejšom odklade" v trvaní až jedného roka.

Britská vláda tvrdí, že chce opustiť EÚ na základe dohody (riadený brexit) ešte pred 22. májom, čo by znamenalo, že sa krajina nemusí zúčastniť na eurovoľbách. "Ak zostaneme v EÚ proti našej vôli, demokraticky povedané, pretože niektorí v EÚ dúfajú, že zmenia naše názory... budú to ľutovať," cituje AFP slová britského konzervatívneho a protieurópsky zameraného poslanca Marka Francoisa. Ten to vyhlásil v utorok počas londýnskej konferencie podporovateľov brexitu.

 

Francois spresnil, že noví britskí europoslanci (prívrženci brexitu) sa stanú "trójskym koňom vnútri EÚ" a budú brániť všetkým pokusom pokračovať vo federalistickom projekte pre Úniu. Toto by mali podľa jeho slov zohľadniť lídri ostatných 27 členských krajín ešte pred tým, ako na summite v Bruseli rozhodnú o ďalšom odklade.

Svoj názor v tejto súvislosti neváhal predniesť aj britský europoslanec Nigel Farage, jeden z najväčších podporovateľov brexitu, keď vyhlásil, že ak sa Briti budú musieť zúčastniť na eurovoľbách, tak sa do nich zapoja. "Lebo je načase, aby sme im dali príučku," odkázal na adresu EÚ.

Na možnosť "provokatívnej a nespokojnej" Británie v EP koncom minulého týždňa upozornil aj konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg, ktorý dôrazne odmieta dohodu o brexite vyrokovanú premiérkou Mayovou. Na svojom účte na Twitteri upozornil, že ak Britániu čaká v EÚ "dlhší odklad", tak britskí europoslanci budú musieť byť "nemožní". Spresnil, že v takomto prípade britskí europoslanci budú vetovať akékoľvek zvyšovanie európskeho rozpočtu, brániť vytváraniu európskej armády a blokovať integračné plány, ktoré predstavil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Tomuto sa snaží zabrániť Tusk, ktorý v pozývacom liste na summit priznal, že viaceré členské krajiny EÚ majú obavy, že Británia ako pokračujúci, ale zároveň odchádzajúci člen Únie, môže bojkotovať jej fungovanie v čase, keď sa rozhoduje o jej budúcnosti. Preto v prípade dlhšieho odkladu brexitu stanovil tri základné podmienky pre Britov: 1. nesmie dôjsť k opätovnému otvoreniu dohody o brexite, 2. nesmie dôjsť k ďalším rokovaniam o budúcnosti (vzťahov medzi EÚ a Britániou) okrem politickej deklarácie a 3. Británia musí počas "odchádzania" zachovať úprimnú spoluprácu so zvyškom EÚ. Práve posledný bod - úprimná spolupráca - má zabrániť tomu, aby budúci britskí europoslanci mohli konať "záškodnícky" a oslabovať integračné úsilie ostatných 27 členských krajín Únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Žilinka v parlamente predniesol správu o činnosti za rok 2023: Opozícia ho skritizovala
Vlado musel bojovať so svojou neistotou.
Foto
Hviezdny Kobielsky priznal slabinu: Kazí mu kšefty TÁTO vec?! To by ste nečakali
Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať nové slovenské cestovné doklady s moderným grafickým a bezpečnostným dizajnom
Foto
Pasy dostali NOVÝ VZHĽAD, Šutaj Eštok zhodnotil: Dizajn hodný 21. storočia! Páčia sa vám?
(ilustračné foto)
Tešíte sa, že sa vyčasilo? Úsmev vás prejde! Aha, čo očakávajú meteorológovia
Požiar v košickej nemocnici.
Podpaľač košickej nemocnice Jaroslav (16): Zaplatí skoro POLMILIÓNA a aha na druhý TREST
Foto
NHL v tom má jasno, ruské legendy zúria: Boja sa nás!
Dominika Kavaschová
Foto
Herečka Kavaschová o svojom trápení: Druhé tehotenstvo jej dáva zabrať! Nečakané problémy
Centrálne oslavy 80. výročia SNP v Banskej Bystrici
Bizarné HOAXY spojené s oslavou SNP v Bystrici! Mesto prehovorilo: Takáto je PRAVDA!
Ilustračné foto. Pavol dostal nepodmienečný trest a zákaz sa k Pavlíne priblížiť. O pár rokov však môže byť podľa nej vonku.
Váš Tip
Hororová spoveď päťdesiatničky Pavlíny o živote s tyranom: Na hlavu mi natiahol igelitku a chcel mi ju odrezať
K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
(ilustračné foto)
Stropkovčan vychádzal z bytovky a oblial ho studený pot: Na reakciu bolo neskoro
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!