Už čoskoro by mala zdražieť aj bravčovina. Za obľúbený nedeľný obed - bravčový rezeň a zemiaky - si tak priplatíme. Čo je za zdražovaním? Ako možno tieto potraviny nahradiť?
Je to neodmysliteľná súčasť našej kuchyne, a tak si ich neodpustíme, ani keď poriadne zdraželi. Už od októbra minulého roka za zemiaky platíme čoraz viac a viac. „Vo februári 2019 sa kilogram zemiakov predával v priemere za 0,82 eura. Oproti februáru 2018, keď sa cena pohybovala v priemere na úrovni 0,54 eura, ide o 51,5 percenta viac,“ upozorňuje analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská. V posledných 20 rokoch sa priemerná cena zemiakov vyšplhala nad 0,80 eura iba sporadicky.
Predposledný raz sa to stalo v júni 2016, keď dosiahla 0,83 eura, a naposledy teraz vo februári. Hlavným dôvodom slabšej úrody v minulom roku je sucho, ďalším problémom sú skladovacie kapacity. „Zásoby domácich zemiakov dochádzajú alebo došli, zemiaky sa tak momentálne dovážajú do obchodov za vyššie ceny,“ pokračuje Sadovská.
Ceny bravčového mäsa zatiaľ rastú pozvoľne, ale zrejme už čoskoro sa zdražovanie zrýchli. „Nárast ceny týchto výrobkov odhadujeme na úrovni 5 - 10 percent, v prípade niektorých druhov môže byť ešte vyšší,“ dodáva Sadovská.
Zemiakov sa pestuje čoraz menej
- pred 20 rokmi 32,5 tisíca hektárov
- v roku 2017 7,5 tisíca hektárov
- ročná spotreba na osobu: 48,9 kg
- odporúčaná ročná spotreba na osobu: 80,6 kg
Chovaných ošípaných ubúda
- pred 20 rokmi 1,8 milióna kusov
- v roku 2017 614-tisíc kusov
- ročná spotreba na osobu: 36 kg
- odporúčaná ročná spotreba na osobu: 22 kg
(Zdroj SFD)
Náhradná príloha
Katarína Skybová, kompliment Inštitút redukcie a prevencie nadváhy
Keďže zemiaky sú sacharidová príloha, môžeme ich nahradiť inou sacharidovou prílohou. To sú napríklad cestoviny, ryža, bulgur či pšeno.
Prečo bravčovina zdražie
Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa
Nárast cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni výrobcov očakávame na úrovni cca 10 %. Príčinou nárastu ceny je rast cien bravčového mäsa na burze spôsobený zvýšeným dopytom Číny po bravčovom mäse z EÚ.