Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2019 22:57 | Správy | Zahraničné správy

Konflikt medzi Talianskom a Francúzskom: Spôsobila ho líbyjská kríza

V bojoch, ktoré začali v Líbyi minulý týždeň, zomrelo 56 ľudí a 6000 Líbyjčanov odišlo z domovov.

Oznámila to dnes OSN. Agentúra Reuters upozornila na diplomatický spor medzi Talianskom a Francúzskom spôsobený líbyjskou krízou. Rozpútal ju tamojší poľný maršal Chalífa Haftar, keď dal minulý týždeň svojej Líbyjskej národnej armáde (LNA) príkaz pochodu na hlavné mesto Tripolis. K okamžitému prerušeniu ťaženia na Tripolis LNA v štvrtkovom vyhlásení vyzvala šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú medzi 56 obeťami hlavne bojovníci. K civilným obetiam patria dvaja lekári a jeden vodič sanitky. Ďalších 266 ľudí bolo zranených.

LNA doteraz pôsobila hlavne na východe Líbye, nedávno však obsadila tiež juh krajiny. Jej postup do hlavného mesta sa snaží so svojimi spojencami zastaviť armáda verná vláde premiéra Faiza Sarrádža. Podľa Reuters sa teraz front zastavil na južnom predmestí, asi 11 kilometrov od tripolského centra.

 

Líbya prežíva ďalšiu krízu v chaose, ktorý v tejto severoafrickej krajine panuje od zvrhnutia diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011. Za Haftarom stoja niektoré arabské krajiny, podporovalo ho tiež Francúzsko. K jeho postoju je kritické Taliansko, bývalý koloniálny vládca Líbye.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini dnes povedal rozhlasovej stanici RTL, že by Rím považoval za veľmi závažné, keby "Francúzsko z ekonomických alebo obchodných dôvodov blokovalo snahu Európskej únie o mierové riešenie v Líbyi a podporovalo nejakú bojujúci stranu". "Tomu sa nebudem ako minister vnútra prizerať," povedal Salvini.

Reuters s odvolaním sa na diplomatov napísal, že Francúzsko v EÚ zablokovalo vyhlásenie obsahujúce výzvu, aby Haftar ofenzívu zastavil. Francúzsko má ropné záujmy na východe Líbye a v minulých rokoch Haftarovi poskytlo vojenskú pomoc, uvádza Reuters. Bolo tiež jedným z popredných hráčov pri zvrhnutí Kaddáfího. Taliansko stojí za Sarrádžovou vládou, ktorá podporuje OSN.

Salvini dnes pripomenul, že Francúzsko nedávno stiahlo z Ríma svojho veľvyslanca "kvôli oveľa menej" závažnej veci, čím myslel kontakty talianskych politikov so zástupcami francúzskeho protestného hnutia žltých viest. "Niekto sa domnieva, že intervencia do Líbye (v roku 2011), presadená bývalým francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym bola vedená skôr ekonomickými a obchodnými záujmami než humanitárnymi obavami. Dúfam, že nie sme znovu svedkami niečoho podobného," vyhlásil Salvini.

Šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová dnes vo vyhlásení uviedla, že "vojenský útok na Tripolis, ktorý začala LNA, a následná eskalácia vnútri aj v okolí hlavného mesta, ohrozujúca životy civilistov, vrátane migrantov a utečencov a prerušujúca mierové rokovania pod záštitou OSN, môže mať vážne dôsledky pre Líbyu a širší región ". "Európska únia a jej členské štáty vyzývajú všetky strany konfliktu, aby okamžite zastavili vojenské operácie. LNA a všetky sily, ktoré sa presunuli do Tripolisu a jeho okolia, sa musia stiahnuť a humanitárne prímerie požadované OSN musí byť dodržané," doplnila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
V parlamente vystúpil minister školstva: O dôležitých veciach sa podľa neho diskutuje málo
Ron Ely si zahral hlavnú postavu v seriáli Tarzan na stanici NBC zo 60. rokov.
Foto
Zomrela hviezda Tarzana († 86): V živote si prešiel peklom! Syn († 30) mu zavraždil manželku († 62)
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Školská novela sa bude meniť: SNS a Smer z nej chcú vyňať túto časť
ÚVZ upozorňuje na nebezpečné detské potraviny.
Foto
Rodičia, spozornite: Problémy s TÝMITO detskými potravinami! Ide o českého výrobcu
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová na významnej konferencii: Zdôraznila, čo je u Slovákov v zahraničí dôležité
Jaroslav († 32) zomrel za mimoriadne záhadných okolností.
Foto
Tragická smrť Jaroslava († 32) je opradená tajomstvom: Odišiel zo sveta rovnako, ako tieto svetové hviezdy?
Ochranár Erik Baláž v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Ochranár Baláž: Čím viac medvede strieľame, tým sú pre ľudí nebezpečnejšie
Hanychovej sa škandály ani po rokoch nevyhýbajú.
Foto
Škandalózna Hanychová opäť šokovala: Vážne TOTO urobila?! Budete si ťukať na čelo
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Minister Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi: Ako sa týka LGBTQ+ ľudí?
 Symbolicky si bude obliekať dunajskostredský dres.
Škrtel končí po 35 dňoch! Futbalová legenda podala v DAC demisiu
Komičke a herečke učarovali Čechy.
Foto
Evelyn šokuje fanúšikov: OPUSTÍ rodné Slovensko?! Budete pozerať, kam chce ísť
Záhadný koberec našla približne 60 centimetrov pod povrchom zeme.
Foto
V záhrade našla ZÁHADNÝ kúsok! Myslela si, že o nič nejde: Vtom jej na dvere zaklopalo policajné komando