Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2019 07:30 | Správy | Zahraničné správy

V Notre-Dame sa nachádzalo množstvo historických pokladov: Ktoré pamiatky dokázali zachrániť?

Ešte počas hasenia veľkého požiaru sa začali práce na záchrane čo najväčšieho počtu pamiatok ukrytých v zákutiach slávnej katedrály.

Umelecké diela a historické predmety nevyčísliteľnej hodnoty hasiči vyťahovali spomedzi spálených trosiek a veľkú časť sa im aj podarilo zachrániť. Katedrála Notre-Dame počas posledných storočí musela čeliť viacerým nepokojom, vďaka ktorým už prišla o časť majstrovských diel. Čo všetko sa nachádza v útrobách monumentálnej stavby?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Kompetentní po uhasení požiaru uisťovali, že rýchlo a úspešne aktivovali plán na ochranu pokladov katedrály. „Zamestnanci Notre-Dame, architekti, pracovníci ministerstva kultúry sa zmobilizovali, aby hasičom objasnili, ktoré diela majú zachrániť za každú cenu,“ povedal námestník ministerstva vnútra Laurent Nunez.

Klenot gotiky bol vydrancovaný a poničený za Francúzskej revolúcie a neskôr znovu pri nepokojoch v roku 1831, takže časť svojej zbierky už stratil. Liturgický poklad pritom stále patril k najbohatším vo Francúzsku. Veľkú časť cenných umeleckých a liturgických predmetov sa podarilo zachrániť.

 

V bezpečí je napríklad tŕňová koruna alebo rúcho svätého Ľudovíta, požiar v poriadku prečkalo aj vitrážové okno na severnej fasáde. Osud mnohých artefaktov však zostával neznámy. Minister kultúry Franck Riester skonštatoval, že zachránené artefakty zhromaždili na pôde parížskej radnice. Overený zoznam umeleckých diel však včera ešte neexistoval.

 

Zostúpenie z kríža a oltár

Z prvých fotografií interiéru sa zdá, že zachované zostali aj niektoré diela vnútri Notre Dame. Prežila tak aj socha Nicholasa Coustoua z roku 1723, ktorá je dominantou oltáru a zobrazuje Krista, ktorého dávajú dole z kríža. Vzácna dominanta katedrály bola obklopená dymom a zhorenými časťami, no samotná zostala takmer nedotknutá.

 

Otvoriť galériu

Zástupca parížskej starostky Emmanuel Gregoire uviedol, že organ, ktorý sa nachádza v parížskej katedrále, je po zničujúcom požiari neporušený. Je to jeden z najznámejších a najväčších organov na svete, ktorý sa pýši osemtisíc píšťalami. V tridsiatych rokoch 18. storočia ho zhotovil Francois Thierry.

 

Vitráže na oknách

Tri kruhové vitráže na oknách, ktoré predstavovali rajské kvety, vznikli v 13. storočí a odvtedy boli niekoľkokrát zrenovované. Dve najväčšie - severná a južná, majú priemer 13 metrov. V medailónoch sú tu zobrazení proroci, svätí anjeli, králi či scény zo života svätých. Vo svojom strede znázorňujú Pannu Máriu a Ježiša Krista. Zo zverejnených fotografií je jasné, že severné ružové okno zostalo nedotknuté.

 

Otvoriť galériu
Zvony katedrály
Zdroj: tasr

Napriek veľkému požiaru najmä v oblasti strechy chrámu sa hasičom podarilo uchrániť hlavnú štruktúru Notre-Dame. Zvony, ktoré odbíjali v kľúčových okamihoch francúzskej histórie, sa tak zdali v poriadku. Ten najväčší z nich má názov Emmanuel, vyzdvihli ho na južnú vežu v roku 1685 a váži 23 ton.

 

Kristova Tŕňová koruna

Jedným z najvzácnejších objektov v katedrále bola Kristova tŕňová koruna. Katolíci veria, že bola položená na hlavu Ježiša Krista tesne pred ukrižovaním. Skladá sa z venca v priemere 21 centimetrov z prepletených vetvičiek, na ktorých sú tŕne zviazané zlatými niťami. Podľa dostupných informácií ju hasiči pri záchranných prácach odniesli do bezpečia a držia ju na veľmi bezpečnom mieste.

 

Sochy, ktoré odniesli zo striech

Vďaka renovácii už pred pár dňami zobrali zo strechy katedrály viaceré sochy, ktoré letecky odviezli preč. Celkovo 16 umeleckých diel tak zachránili tesne pred zničením. Išlo o zobrazenie 12 apoštolov a štyroch evanjelistov.

 

Rúcho svätého Ľudovíta

Tuniku z 13. storočia, ktorá má patriť kráľovi Ľudovítovi IX., taktiež stihli odniesť do bezpečia. Panovník sa počas svojej 44-ročnej vlády zúčastnil na križiackych výpravách a zaviedol rané zásady spravodlivosti, ako je prezumpcia neviny. V roku 1927 bol vyhlásený za svätého.

 

Časť kríža a klin z ukrižovania Krista

Okrem tŕňovej koruny Notre-Dame uchováva ďalšie dve relikvie z umučenia Krista - časť kríža a klin z ukrižovania. Okrem toho sa tri relikvie nachádzali v špičke na veži, ktorá sa v pondelok večer zrútila. V utorok nebolo jasné, či sa tieto veci podarilo zachrániť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Úprava vyplácania rodičovského dôchodku dostala zelenú: Išlo to ľahšie, ako všetci očakávali
Ilustračná fotografia.
Smútok na slovenskej športovej scéne: Navždy nás opustil známy komentátor († 82)
Kráľovná Alžbeta II. zomrela vo veku 96 rokov.
Takto odišla Alžbeta II. († 96) na druhý svet: Dva záhadné listy a Karolovo zlé rozhodnutie
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Výbor si posvieti na policajné razie v Bratislave: Šutaj Eštok tlačí pri vyšetrovaní na pílu
Dom, v ktorom žije Predná a Rózsa, sa nachádza iba kúsok od historického centra.
FotoVáš Tip
Zdenka Predná a Oskar Rózsa predávajú rodinný domček: Kúpili by ste takýto dom za 590.000 eur?
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohra po smrteľnom útoku medveďa na Hybe: Podľa Tarabu eliminovali 12 medveďov
Manželia čakajú tretie dieťatko.
Foto
Lela s Karlosom sa dočkali zázraku: Už je vidno BRUŠKO! Dojemné slová blondínky
 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško (Hlas).
Minister Šaško o platoch pre sestry a pôrodné asistentky: Ponuka je podľa neho korektná a férová
Na obnove hradu Plaveč spolupracuje OZ Rákociho cesta.
Na hrade pri Starej Ľubovni STRAŠIA unikátne tvory: Výletníci, sem radšej nechoďte!
Liam Payne zomrel vo veku 31 rokov.
4 varovné SIGNÁLY pred smrťou Liama Payna († 31): Desivé videá aj SKAZA v hotelovej izbe
Najväčšími hviezdami večera boli Karlos s Lelou.
Veľká radosť Karlosa Vémolu: Lela je TEHOTNÁ! Po malom Rockym ďalšie NETRADIČNÉ meno
Najstarší Trnavčan oslavuje 106 rokov: Príbeh muža, ktorý zmenil pas, no srdce nechal v Malom Ríme