Vyskúšal niekoľko povolaní, až sa napokon rozhodol, že si otvorí stánok s rýchlym občerstvením, kde ponúkne slovenské jedlá. Po troch rokoch sa z jeho pouličného stánku stalo jedno z najobľúbenejších rýchlych občerstvení v austrálskych uliciach. Protinožci si zamilovali najmä tradičný segedín, ktorý podáva netradične - v žemli - a žne s ním úspechy.
Michal Adamík (31) sa rozhodol variť slovenské jedlá podľa receptov od jeho rodičov. „Otvoriť si street food bol môj sen. Ľudia majú radi iné jedlá a nové chute, a tak mi napadlo, že v Austrálii by ich možno oslovila slovenská kuchyňa,“ opisuje svoje začiatky vyštudovaný stavbár.
Začal pripravovať hovädzí guláš, halušky s kapustou a slaninkou či langoše a segedínsky guláš. A práve do gulášu sa Austrálčania zamilovali a v uliciach Sydney patrí k najžiadanejším jedlám. Michal s ním dokonca vyhral na festivale svetových kuchýň – Taste of Europe.
Nepoznajú kyslú kapustu
Úspech segedínu Michala príjemne prekvapil. O to viac, že jedna z jeho hlavných zložiek je pre miestnych veľkou neznámou. „V Austrálii vôbec nepoznajú kyslú kapustu,“ vraví s úsmevom Michal. O Slovákovi dokonca vzniklo aj video, ktorého autorom je Marek Frťala (23).
„Keď som sa dozvedel, čo sa mu podarilo, vyštartoval som do Sydney s kamerou. Segedín je moje najobľúbenejšie jedlo, ale viac ma zaujímalo, ako je možné, že sa niekto dokáže v zahraničí tak rýchlo presadiť a nemusí pritom zametať ulice či umývať riad,“ vysvetľuje Frťala. Podávanie našej obľúbenej lahôdky je však netradičné - na ulici Michal servíruje jedlo domácim a turistom v pečive, no keď sa v stánku zjavia Slováci či Česi, pýtajú si klasiku - domácu knedľu.
Úspech jeho stánku prinútil mladíka rozmýšľať aj o ďalšej tradičnej pochúťke zo slovenských kuchýň. Austrálčanom chce čoskoro servírovať bryndzové halušky. V Sydney však nechce zostať. „Plánujem sa vrátiť,“ uzavrel šikovný kuchár.
Čo obsahuje segedínsky guláš
- 500 g bravčového mäsa
- 750 g kyslej kapusty
- 2 ČL soli
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 500 ml smotany na varenie
- 2 ks cibule
- 2 PL bravčovej masti