Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2019 14:00 | Správy | Domáce správy
Exkluzívne

Premiér Pellegrini prehovoril pred návštevou USA aj o situácii v Smere: Pravda o mojom vzťahu s Ficom

Slovenskej vláde šéfuje už vyše roka. Peter Pellegrini (43) sa do kresla premiéra dostal za dramatických okolností po vražde novinára a jeho snúbenice. V súčasnosti zo Smeru čoraz častejšie prenikajú informácie o blížiacom sa zápase o post lídra strany.

Vyčítali ste mu to?

Nie, pretože on nám jasne vysvetlil, že tým nenaznačoval do budúcna spoluprácu s touto stranou.

O 10 mesiacov nás čakajú parlamentné voľby. Naposledy mal Smer 19 % v prieskume Focusu, čo je najnižšie číslo za posledných 16 rokov. Ako to chcete vyriešiť a získať nových ľudí?

To je to, čo chceme vo vnútri strany intenzívne riešiť. Budeme si musieť jasne začať hovoriť, ako Smer, ktorý je najsilnejšou stranou, si zachová toto postavenie aj ďalej. Mení sa svet, nálada spoločnosti aj voličská štruktúra. Musíme povedať, ako presvedčíme ľudí, že sme strana, ktorá má ešte čo ponúknuť a máme videnie sveta, ktoré zodpovedá 21. storočiu. Inak sa to robí nováčikom, ktorí len sľubujú, u nás je to horšie, pretože sme na scéne dlho. Smer by mohol v situácii, keď sa bude celá scéna trieštiť, byť pilierom stability a zohrať dôležitú úlohu po voľbách 2020, ale záleží, či budeme vedieť priniesť toto aj v kampani.

Dá sa to s Robertom Ficom na predsedníckej stoličke?

Diskusia, ktorú budeme intenzívne viesť, nebude o tom, kto je dnes na stoličke predsedu Smeru. Budeme musieť ukázať, čo ako strana chceme robiť a ako chceme presvedčiť ľudí, že dokážeme reálne doniesť výsledky, ktoré sľúbime. Našťastie to môžeme ukázať na výsledkoch. Na druhej strane sme zodpovední aj za chyby, ktoré nastali. Ale to si treba priznať a dať garancie, že sa takéto chyby nebudú opakovať.

Budete sa uchádzať o predsednícku stoličku v Smere?

Budem sa uchádzať o to, aby sme do ponuky, ktorú chceme Slovensku dať, presadil čo najviac moderných myšlienok a vízií, ktoré by som rád videl v realizácii. Otázka predsedu momentálne nie je to, čo ma trápi.

Prebieha v Smere súboj medzi straníkmi, ktorí presadzujú za predsedu Fica a tými, ktorí vás?

To neviem, či sú takéto krídla, ktoré o tom diskutujú. Teraz sa bude viesť diskusia medzi tými, ktorí majú predstavu takého tradičného spôsobu robenia politiky, ako sme na to boli zvyknutí za posledných 19 rokov a tými, ktorí by do toho radi vniesli niečo nové a čo zodpovedá 21. storočiu.

S Ficom ste sa museli o otázke zmeny predsedu rozprávať aj kvôli tomu, že sa snažil ísť na ústavný súd. Preberali ste to, či sa vzdá predsedníckej stoličky, ak nepôjde na súd?

Otázka jeho odchodu z predsedníckej stoličky by bola aktuálna len vtedy, keď by sa bol býval stal predsedom Najvyššieho súdu. Vtedy by to strana riešila cez svoje štruktúry na sneme. Dnes nevedieme s predsedom strany reči o tom, či odchádza, alebo nie. Prvýkrát máme na poste predsedu a premiéra iných ľudí. Osobne musím povedať, že pri tom zhone, ktorý mám ako predseda vlády, som aj celkom rád, že nemám na sebe aj povinnosti predsedu strany. Mne dokonca vyhovuje, že predseda sa môže sústrediť na stranu a ja sa môžem venovať premiérskej robote.

Váš exminister Tomáš Drucker oznámil, že plánuje založiť stranu a špekuluje sa o spojení s Marekom Maďaričom. Čo si o tom myslíte?

Ak mu tento svet chýba, tak nech sa páči. Želám mu všetko dobré, ale všetci vedia za akých okolností svet politiky opustil. Nikto ho k tomu nenútil, bolo to jeho rozhodnutie a dnes rozmýšľa, že by sa do toho sveta, ktorý tak teatrálne opustil, znovu vrátil... My mu v tom brániť nemôžme.

Prípadnej spolupráci sa nebránite?

Smer nikdy okrem ĽS NS nevylúčil niekoho z povolebných koaličných rokovaní. Ani ja túto tradíciu nebudem narúšať.  

O chvíľu bude inaugurácia novej prezidentky. Váš predseda hovoril, že nebude spájať, ale rozdeľovať spoločnosť. Stotožňujete sa s jeho výrokmi?

Pre mňa vždy platilo, že treba mať dobré vzťahy s každým ústavným činiteľom v štáte. My nemusíme byť priatelia, nemusíme spolu chodiť na pivo, ale keď sa raz stretneme, tak to má byť schôdzka ako sa patrí. Ja verím, že v pani prezidentke nájdem dobrého politického partnera na diskusie, ako zlepšovať život ľudí. Zatiaľ mám pocit aj z jej reakcií, že to dáva dobrý základ na to, že budem mať s ňou konštruktívny a dobrý vzťah.

Stretli ste sa už od volieb?

Ešte nie. Zablahoželal som jej listom a platí, že ak by požiadala o stretnutie ešte pred inauguráciou, tak som pripravený stretnúť sa s ňou.

Vy máte nový byt. Ako sa vám v ňom býva? Expremiér Fico hovoril, že v tom svojom prijíma aj zahraničné návštevy. Vy to robíte rovnako?

Môj byt má menej ako 90 m2. Nie je to teda extrémne veľký trojizbový byt. Mne slúži primárne na prespanie a do toho bytu by som žiadnu oficiálnu návštevu doviesť nemohol. Preto všetky absolvujem v oficiálnych priestoroch. Môj byt tak využívam skôr ako hotelovú izbu, keď ráno odídem a večer sa vrátim. Po tých rokoch, ktoré som v Bratislave strávil po nájmoch, tak konečne mám pocit, že mám kúsok bývania, kde sa rád vraciam. Už je skoro komplet hotový, možno ešte drobnosti do interiéru, ale gro je už vybavené.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Weiss je trénerský magnet na úspechy, kariéru mu pribrzdilo zranenie: Velikán oslavuje jubileum
Ilustračné foto
Príšerné následky výbuchu v uhoľnej bani: Z miesta hlásia množstvo obetí, desiatky baníkov stále bojujú o život
Izraelský protivzdušný obranný systém odpovedá na útok z Libanonu nad oblasťou Golanských výšin okupovaných Izraelom.
MASÍVNA ofenzíva hnutia Hizballáh! Na Izrael vystrelili vyše sto rakiet: Panika na severe krajiny
Boris Valábik bude dvojnásobným otcom.
Foto
Idol žien Boris Valábik prezradil krásnu novinku: Ich rodinka sa rozrastie! Dievčatko alebo chlapec?
Foto
Veľká radosť v rodine Valábikovcov: Boris bude dvojnásobným otcom!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Týždne neistoty sú zažehnané, Macron vymenoval novú vládu: Pred sebou má veľkú úlohu
Andrej Babiš.
České krajské voľby ovládla TÁTO strana, dominovala takmer vo všetkých krajoch: Víťaz poďakoval svojim voličom
Na snímke Kamala Harris a Vladimir Putin.
Rusko si praje víťazstvo Harrisovej, vyhlásil Putin: Lavrov uviedol veci na pravú mieru
Tobias Král ako Max
Foto
Malý Max si v Oteckoch získal srdcia divákov: Už je z neho tínedžer! Pozrite sa, ako sa zmenil
Špičkový lekár Eben Alexander prezradil, čo ho presvedčilo, že po smrti existuje život.
Doktor Alexander upadol do kómy: Dostal sa do NEBA? Tento DÔKAZ zmenil neurochirurgovi pohľad na život
Brad Pitt a Angelina Jolie si nevedia prísť na meno!
Foto
Angelina Jolie a Brad Pitt sa nedokážu VYSTÁŤ: Organizátori kvôli nim museli... To vážne?!
Rast reálnych miezd zvyšuje aj kúpyschopnosť.
Priemerná mzda prekonala 1 500 eur: Kde Slováci reálne zarobia najviac?