Vyskúšajte kombinácie nielen s maslovým chlebom, či čisto zeleninový šalát, ale pokojne aj s mäsom, rybami či so syrom. Ulahodíte nielen vašim chuťovým pohárikom, ale aj zdraviu!
Jarné šaláty
Zeleninové šaláty, pripravené z chutnej a zdravej jarnej zeleniny, výborne zasýtia a dodajú telu mnoho živín. Na prípravu šalátu môžete použiť aj rozličné semienka ako sezamové, ľanové či tekvicové, no potrebovať budete najmä kvalitný olej vhodný na studenú kuchyňu. Najviac používaným sa pomaly, ale isto stáva panenský olivový olej, ale niekedy sa oplatí experimentovať. Skúste napríklad ľanový či tekvicový, alebo siahnite dokonca po makovom, či oleji z hroznových jadierok.
Špargľa
Posilní oči aj kosti
V obchodoch ju môžete nájsť bielu, zelenú aj fialovú, prípadne ich kombinácie. Na jej farbu má vplyv miesto a spôsob pestovania. Zelená rastie v záhonoch na slnku. Biela sa pestuje pod zemou v tme a fi alová niečo medzi tým - rastie väčšinu času pod zemou a až jej končeky, ktoré vykuknú spod hliny, chvíľu dozrievajú na slnku. Každá z nich má viac či menej jemne korenistú chuť. Špargľa býva označovaná za kráľovnú jarnej zeleniny a pripisujú sa jej dokonca afrodiziakálne účinky. Zelená špargľa je zdrojom chlorofylu a karotenoidov, ktoré sú dôležité pre oči.
Špargľa tiež posilní vaše kosti. Obsahuje vitamín K, horčík a vápnik. Vďaka vláknine a inulínu podporuje hygienu čriev. Pôsobí močopudne – odvodňuje a prečisťuje močové cesty a obličky, čím pomáha predchádzať tvorbe močových infekcií. Pomáha udržiavať zdravý cievny systém, prispieva k očiste od toxických látok. Priaznivo pôsobí pri chronických ekzémoch a kožných chorobách. Zvláštnosťou je, že po zjedení špargle môže váš moč čudne zapáchať. Kyselina asparágová, ktorá za to môže, sama o sebe nezapácha. Iba proces odbúravania v tele môže viesť k vzniku zlúčeniny, ktorá obsahuje síru.
Takýto prejav u seba pozoruje asi 40 % ľudí. Prečo je to tak, nie je zatiaľ vedecky dokázané, isté však je, že tento zápach je neškodný a nesignalizuje žiadne ochorenie. Konzumuje sa zväčša uvarená vo vode. Čerstvú špargľu si škrabkou na zemiaky ošúpte, ale očistite len jej telo. Hlavičku nechajte, ako je, najspodnejšiu drevnatú časť odrežte. Vložte špargľu do hrnca, hlavičkami na vrch a varte 6 - 9 minút. Ak je staršia, tak ju varte 12 minút. Následne schlaďte v ľadovej vode a upravujte ďalej.
TIP: Špargľa nie je vhodná na dlhodobé uskladnenie, v chladničke vydrží 2-3 dni. Čerstvú spoznáte podľa toho, že pri trení jednej o druhú vydáva vŕzgavý zvuk.
Špenát
Jedno z jedál, o ktorých si vďaka školským jedálňam myslíme všetci to isté. Hoci uvariť sa dá aj chutne, čerstvý jarný špenát je skvelý aj surový, alebo tepelne upravený len narýchlo. Je bohatý na najdôležitejší antioxidant, ktorým je vitamín C. Ďalej obsahuje aj vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, horčík či železo.
Známy je obsahom flavonoidov, ktoré znižujú riziko vzniku rakoviny. Okrem železa obsahuje aj vitamín K, vápnik, horčík, kyselinu listovú, meď a ďalšie látky prospešné telu. Podnecuje látkovú premenu a vysokým obsahom chlorofylu má tiež priaznivý vplyv na tvorbu červených krviniek.
TIP: Mladý jarný špenát sa odporúča jesť najmä surový, najlepšie v šaláte. Jarný špenát nemusíte vôbec dusiť. Stačí ho naukladať do sitka, zaliať vriacou vodou a prihodiť na panvicu k mäsu či k hubám.
Zelená cibuľka
Jarná cibuľka má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je bohatá na vitamín C a železo. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru v krvi a celkovo znižuje riziko srdcových chorôb. Je vhodná pre cukrovkárov, pretože spomaľuje rozkladanie inzulínu v krvi a tiež zvyšuje citlivosť buniek na inzulín. Vďaka alicínu, čo je éterický olej, umožňuje rýchlejšie prúdenie krvi, zlepšuje transport kyslíka a blokuje jarnú únavu. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach a uľavuje od bolesti žalúdka.
Zdravé látky, ktoré cibuľa obsahuje, sú v nej uchované aj po tepelnej úprave, pokiaľ ju nerozvaríte. Pre viac účinných látok a ich aktivizovanie v cibuli je však vhodná čerstvá, nakrájaná na čo najjemnejšie a najmenšie kúsky. A teraz to najdôležitejšie - je zdravšia vňať alebo hlavička? Viac účinných látok sa nachádza v bielej časti cibuľky!
TIP: Mladá cibuľka zhorší váš dych oveľa menej ako jesenná. Ak však potrebujete pach odstrániť rýchlo, skúste hneď po zjedení cibuľky vypiť pohár mlieka.
Reďkovka
Táto jemne pikantná červená guľôčka má antibakteriálne účinky. Je bohatá najmä na vitamíny skupiny B, vitamíny C a E, draslík, železo, meď a ďalšie. Vďaka bohatému zastúpeniu živín je skvelá na podporu imunitného systému. Jej schopnosť rozpúšťať hlien je vhodná na liečbu infekčných chorôb, zápalov dutín a priedušiek.
Využíva sa pri prevencii vzniku močových kameňov, pretože je močopudná, ale tiež predchádza problémom so žlčníkom, s pečeňou, tráviacimi ťažkosťami a znižuje hladinu cholesterolu. Výborne chutí v šalátoch, na obložených chlebíkoch či v rýchlych jarných minútkach.
TIP: Pevnosť, farebnosť a relatívne dlhá trvanlivosť robí reďkovku vhodným materiálom na vyrezávanie rôznych ozdôb na sviatočný stôl a ozdobenie chuťoviek