Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2019 12:05 | Správy | Servis | Zdravie

Skladovanie jedla je hotová veda: Vyvarujte sa chybám vďaka užitočným radám odborníčky

Pri potravinách je dôležité dbať na ich správne balenie a skladovanie, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Neodporúčajú sa napríklad polystyrénové obaly.

"Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane," hovorí vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Milada Syčová. Plastové obaly sa podľa nej testujú na rôzne typy potravín - kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové, a sleduje sa čas i teplota testovania. "Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok," radí Syčová.

Pri balení zvyškov jedál by sa ľudia nemali príliš spoliehať na polystyrénové obaly. "Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane," odporúča odborníčka. Na čas by mali ľudia prihliadať aj pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac na štyri hodiny, pričom kyslé a veľmi osolené jedlá by sa doň nemali baliť vôbec. Syčová radí tiež nepoužívať opakovane tégliky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

 

Okrem balenia sú pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležité aj čas a teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa v celku možno pri teplote nula až štyri stupne Celzia uchovávať najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia by sa mali zjesť najneskôr do 12 hodín. Zeleninové, ovocné, strukovinové či rybacie šaláty pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňoch iba šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov Celzia 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňoch len 12 hodín.

Vajcia majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím by sa nemali umývať, ak sú zašpinené, stačí ich utrieť čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať. Potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti obchody nesmú predávať.

Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj malý kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k ochoreniam spôsobeným konzumáciou kontaminovaných potravín. ÚVZ preto odporúča umývať si ruky pred manipuláciou s potravinami a aj počas prípravy jedla, taktiež po každom použití toalety. Vhodné je umývať a čistiť všetky pracovné plochy a náradie používané na prípravu jedla a chrániť priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slovenský prezident Peter Pellegrini a slovenská herečka Zdena Studenková.
Pellegrini bude odovzdávať štátne vyznamenania: Trpký odkaz od Zdeny Studenkovej! ODMIETLA ho
Ministerstvo vnútra odmieta nefunkčnosť digitálnych preukazov.
Odmietajú prevziať zodpovednosť: Čo si nechce ministerstvo vnútra priznať? Týka sa to tejto NOVINKY!
Rakvu s pozostatkami bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera vynášajú z budovy amerického Kapitolu do Národnej katedrály vo Washingtone na štátny pohreb vo štvrtok 9. januára 2025.
Foto
Povedali zbohom: Washington sa štátnym pohrebom rozlúčil s exprezidentom Carterom († 100)
Novozvolený americký prezident Donald Trump.
Belgický premiér naložil Donaldovi Trumpovi: Slová, ktoré ho nepotešia
Paris Hilton na svojej sociálnej sieti zdieľala zármutok zo zhoreného domu.
Foto
Paris Hilton sa len prizerala, ako jej PLAMENE zobrali domov: Smutné VIDEO a slová, ktoré sa čítajú ťažko
Britský rybár chytil do siete žraloka z Lega, ktorý sa stratil v roku 1997.
Foto
ŠOKUJÚCI úlovok rybára: Keď sa pozrel do siete, neveril vlastným očiam! Ľudstvu nastavil zrkadlo
Ústavný súd podľa Plavákovej kolabuje.
Plaváková: Ústavný súd na Slovensku kolabuje! Koalícia sa k problému správa nezodpovedne
Požiar v Kežmarku.
V Kežmarku HORELA výrobná hala: Na mieste stále zasahujú hasiči! TENTO materiál spôsobil požiar
Ilustračné foto
Držte si klobúky, SHMÚ varuje pred silným vetrom: V týchto oblastiach to bude najhoršie! Dávajte si pozor
Na snímke poskytnutej tlačovou službou 65. ukrajinskej mechanizovanej brigády 8. januára 2025 ukrajinský vojak trénuje v Záporožskej oblasti na Ukrajine.
Ukrajina odhalila smutné číslo: Desivé, koľko bômb na nich zhodili Rusi od začiatku vojny
Premiéri Robert Fico na návšteve v Bruseli.
Premiér Fico zvolal naliehavú schôdzu: Koaliční partneri riešili! ČO ďalej s plynom?
Pavla Sibylu mali z funkcie vyhodiť bezdôvodne.
Slovenské literárne centrum NESÚHLASÍ s odvolaním Sibylu: O svoj post mal prísť bezdôvodne!