Ondrej (42) a Matej (41) z Nededa (okr. Šaľa) zbierajú trofeje po súťažiach v príprave klobás jednu za druhou vďaka receptúre, ktorú zdedili po predkoch. Tajomstvo úspechu sa podľa nich skrýva v maličkostiach.
Kamarátov z detstva Ondreja (42) a Mateja (41) spájajú nielen chlapčenské roky a susedstvo, ale aj spoločná snaha o zviditeľnenie tradícií ich predkov. Ich hobby je výroba dolnozemských klobás, ktoré pripravujú podľa zdedenej receptúry. „Priniesli ju naši starí rodičia v roku 1947, keď sa prisťahovali z Maďarska z obce Nagybanhegyes sem do Nededu,“ vysvetľuje Ondrej. „Robíme ich pri zabíjačkách a na súťažiach. Výrobe sa však nevenujeme kvôli predaju,“ smeje sa Matej. Tajomstvo výbornej chuti sa neskrýva v receptúre, ale v maličkostiach. Jednou z nich je napríklad proces údenia. „Používame drevo, väčšinou marhuľové alebo čerešňové. Hrubé klobásy údime tri dni, klasické dva. Potom ich na povale v prievane vysušíme a necháme vymrznúť,“ dodáva Matej.
Súťažiť začali v roku 2014 v Nových Zámkoch a hneď sa dostali do zlatého pásma. „Ide tam o ochutnávanie a odovzdávanie si skúseností a receptúr,“ priznáva Matej. V súčasnosti urobia takmer pol tony klobás. „Robíme ich pre rodinu a známych. Na zabíjačkách urobíme asi 400 kilogramov klobás,“ uzavrel Ondrej.
Recept:
- 10 kg bravčového mäsa (je dôležité, aby tu bolo z každého druhu ošípanej)
- 18 dkg soli
- 25 dkg červenej mletej sladkej a štipľavej papriky
- 7 dkg cesnaku
- Celá rasca od oka
Miešať dokiaľ sa paprika neodlepí z prstov, plniť do bravčových čriev, salámové do kolagénových čriev.
Kde zvíťazili:
Nové Zámky
Podhájska
Sládkovičovo