Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.05.2019 08:52 | Správy | Domáce správy

Vstup Slovenska do EÚ patrí medzi pozitívne stránky našej histórie: Aké kroky boli najlepšie?

Koaliční predstavitelia si členstvo Slovenska v Európskej únii chvália, vyzdvihujú najmä voľný pohyb či spoločnú menu - euro.

Úniu podľa nich čakajú viaceré výzvy a hovoria aj o potrebe istej reformy. Pre TASR to povedali pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (1.5.2004). Poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák je presvedčený, že v deň výročia je dôvod na oslavu. "Vstup Slovenska do EÚ patrí medzi pozitívne stránky histórie Slovenska. Sme členmi širokého spoločenstva štátov, má to významný podiel na raste hospodárstva a životnej úrovne na Slovensku, aj podiel na raste investícií na Slovensku," vysvetlil Petrák.

Za pozitívum považuje voľný pohyb osôb a spoločnú menu euro. Únia však podľa Petráka bude do budúcnosti potrebovať vnútornú reformu. "Predovšetkým si bude musieť, podľa môjho názoru, skupina starých členských štátov uvedomiť, že to nie je o tom, že bude diktovať pomienky všetkým členom EÚ, ale bude ich brať ako partnerov. Toto je jedna z najzásadnejších mentálnych reforiem, ktorú EÚ potrebuje a osobne si myslím, že aj najväčšia výzva do budúcnosti," podotkol s tým, že je načase, aby sa krajiny naučili navzájom viac počúvať.

"Najpozitívnejší prvok vstupu Slovenska do EÚ je otvorenie hraníc," povedal predseda klubu SNS Tibor Bernaťák. Hoci členstvo v únii prináša Slovensku pozitíva, strana už dlhšie hovorí o potrebe reformy spoločenstva. "EÚ je v niektorých veciach odtrhnutá od reality a je potrebné, aby aj v nej zavládol zdravý rozum, aby sa opatrenia prijímali tak, aby ľuďom reálne pomáhali," poznamenal Bernaťák.

 

Ako príklad pozitívneho opatrenia, ktoré reálne pomohlo ľuďom, označil roaming. "V rámci únie musia mať operátori rovnaké ceny. Takými vecami by sa mala EÚ zaoberať," poznamenal Bernaťák.

Europoslanec Mosta-Híd József Nagy doplnil, že za 15 rokov členstva sme zažili rôzne obdobia. "Pozitívnejšie, aj negatívnejšie, tak ako je to aj v živote človeka. Dôležité je to, aby sme sa dokázali poučiť z chýb, ktoré sa stali v minulosti a boli tak lepšie pripravení na výzvy, ktoré nás čakajú v budúcnosti," povedal Nagy.

Slovenská republika sa pred 15 rokmi - 1. mája 2004 - stala členským štátom Európskej únie (EÚ). Cesta SR do EÚ sa začala po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Zavŕšila sa po 14 a pol roku od pádu železnej opony a po 11 rokoch od osamostatnenia Slovenska.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




K nešťastiu došlo v stredu ráno.
Foto
Zarážajúce DETAILY zrážky vlakov v Prahe: Rušňovodič bol tak OPITÝ, že nedokázal ani...
Foto
Martin Škrtel spravil slovenský prestup leta: Fandím Trnave, ale chcem úspech s DAC!
Oňová vníma veci s odstupom času inak.
Foto
Priznanie Gizky Oňovej: Do Svokry už NIKDY! Prečo by sa nevrátila do šou, ktorá ju preslávila?
Ilustračné foto.
Policajti sa priznali k mučeniu a zneužívaniu: Rezort spravodlivosti opäť zakročil! Ďalšia brutalita?
Donald Trump.
Trump prestrelil: Ak prehrám, budú za to zodpovední aj... Vážne TOTO povedal?!
Herec Michael Madsen sa rozvádza s manželkou DeAnnou Madsenovou.
Foto
Slávny herec sa po 28 rokoch ROZVÁDZA: Manželku obviňuje zo synovej († 26) samovraždy!
Šimkovičová prekvapila na nedávnej tlačovke trendovým kúskom.
Foto
Ministerka kultúry Šimkovičová chce byť trendy: Vyvetrala sako za 3 000 eur?! Kucherenko reaguje
(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?