Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2019 05:55 | Správy | Politika

Hrozí nám víťazstvo kotlebovcov?! Predpoveď experta mnohých zarazí

Presne o dva týždne sa na Slovensku konajú voľby do Európskeho parlamentu.

Prieskumy ukazujú, že oproti parlamentným voľbám môže byť výsledok značne odlišný. Našlapnuté na úspech má strana ĽS-NS, ktorá zbiera podpisy za vystúpenie z EÚ a otvorene sa hlási k rozbíjaniu európskeho projektu. Hoci sa na pôde europarlamentu rozhoduje o záležitostiach, ktoré ovplyňujú život na Slovensku, tak pred 5 rokmi voľby Slováci odignorovali. Zúčastnia sa voliči tentoraz vo väčšom počte aj pre hrozbu vzmáhajúceho sa extrémizmu?

Trikrát po sebe najnižšia volebná účasť v celej Európskej únii. To je hanebný výsledok posledných troch eurovolieb z pohľadu slovenských voličov, pričom naposledy, v roku 2014 dorazilo k urnám iba 13 % ľudí. Alarmujúce čísla sa pred voľbami snažia všemožne zvrátiť nielen zástupcovia európskych inštitúcií či politici, ale aj umelci a herci.

Ľudí vyzývajú prísť k urnám. „Tentoraz pôjdem voliť, pretože mi záleží na budúcnosti našich detí,“ povedal vo videu herec Milan Lasica. Prezident Andrej Kiska sa pridal k výzve 21 prezidentov v súvislosti s blížiacimi sa eurovoľbami, občanov nabádajú voliť. „Európa potrebuje silný hlas národov. Preto vás vyzývame, aby ste uplatnili svoje právo voliť. Ide o našu spoločnú európsku budúcnosť,“ uviedol Kiska.

 

Poverený riaditeľ kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Dionýz Hochel je pred ďalšími voľbami, ktoré sa konajú 25. mája, optimista. „Máme nádej, že tieto voľby prinesú obrat. Aj podľa prieskumu Eurobarometra je 20 percent Slovákov presvedčených, že pôjdu voliť, a 19 % občanov to silne zvažuje. Vidíme aj väčší záujem strednej a staršej generácie a vysokoškolsky vzdelanej populácie,“ uviedol Hochel.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Eurovoľby vs. preferencie

Otázne je, ako sa momentálna popularita v pries­kumoch premietne do eurovolieb. Najlepšie sa v súčasnosti v preferenciách umiestňuje Smer, Kotlebovci a koalícia strán PS a Spolu. Ak sa pozrieme na predchádzajúce eurovoľby, tak zistíme, že dve strany s najväčším počtom zvolených europoslancov mali najviac percent aj v prieskumoch do parlamentu z rovnakého obdobia, nižšie priečky sa však už výrazne líšili. V piatok verejnosť šokoval výsledok simulovaných eurovolieb stredoškolákov, ktorých sa zúčastnilo 10 010 študentov. Z výsledkov vyplýva, že stredoškoláci najviac obľubujú stranu Kotlebu, za nimi je koalícia Progresívneho Slovenska a strany Spolu.

Politológ Tomáš Koziak si myslí, že progresívcom pomáha ešte prezidentská kampaň. „Smer nedosiahne taký dobrý výsledok. Veľa bude záležať na účasti. Výsledok kotlebovcov medzi stredoškolákmi je zarážajúci, no neznamená to, že vyrastá nová generácia ich voličov. Mladší zvyknú byť radikálnejší, no neskôr sa zvyknú umierniť,“ povedal Koziak.

Prekvapí PS/spolu a Kotleba

Martin Slosiarik, sociológ

- Z výsledkov prieskumov parlamentných strán sa nedá určiť výsledok eurovolieb. Účasť predpokladám na 15 - 18 % nebude to viac. Najviac mobilizované sú tábory eurooptimistov - PS, Spolu a euroskeptikov - kotlebovcov. Nízkej účasti môžu nahrávať aj strany s malými preferenciami, stačí okolo 30 000 hlasov, aby získali europoslanca. Najviac prekvapia určite PS a kotlebovci, pretože sa môžu najviac vymedziť a nemusia pobehovať v strede.

Účasti pomôžu nové témy

Róbert Slovák, marketingový expert

- Očakávam vyššiu účasť ako po minulé roky. Pomôže aj to, že sú nové zaujímavé témy okolo EÚ. Obávam sa, že najväčším prekvapením volieb bude ĽSNS. Snažia sa byť zvolení do europarlamentu, zároveň ostro kritizujú EÚ. Kultivujú slovník a pracujú s profesionálnejšími vizuálmi, ten človek čo im to robí, sa v tom už zlepšuje a nerobia to na kolene.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
V zahraničí zadržali Čecha! Zobrali mu mobil a nik NEVIE, kde je: Zvláštne okolnosti
Teherán, hlavné mesto Iránu.
V Iráne obesili 4 ľudí: Zvláštne, za čo prišli o život
Trnavskí policajti v krátkom čase vypátrali dva ukradnuté bicykle aj páchateľov.
Zlodeji v Trnave KRADLI priamo pod kamerami: Polícia ich vypátrala, no potom... Okamžitý telefonát záchranárom!
Diddy usporadúval večierky vo svojom luxusnom sídle.
Desivá SPOVEĎ Diddyho trénera: Sexuálna HRAČKA pre celebrity?! Príšerné DETAILY
Na snímke obžalovaný Marián Magát prichádza na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024.
Aktualizované
Marián Magát je vinný z extrémizmu: Ide do basy! Takýto TREST mu uložil súd
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Nabrúsený Orbán: Vieme, že nás chcú prinútiť vstúpiť do vojny!
Imro sa stal majstrom sveta na nedávnej súťaži v Trnave aj držiteľom rekordu.
FotoVáš Tip
Slovenský silák udivuje vzhľadom aj výkonom: Imro súťaží len rok, už sa stal majstrom sveta a pokoril aj rekord!
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Správa o boji proti obchodovaniu s ľuďmi zhodnotila Slovensko: Aha, čo nám vyčíta
Policajtom bratislavskej krajskej kriminálky sa včera podarilo zadržať tri osoby v súvislosti s trestnou činnosťou spáchanou v Rakúsku ako aj na Slovensku.
Foto
Detaily dramatickej RAZIE pred nákupným domom v Bratislave: Drogy, krádež a...
Matka s dcérou pri spomienke na zosnulého otca zosmutneli.
Foto
Srdcervúci osud matky s dcérou v ČSMT: ODKAZ pre otca do NEBA! Ich príbeh vás chytí za srdce
(ilustračné foto).
Aktualizované
Riaditeľ podpísal prvých desať zmlúv na výstavbu staníc ZZS: Projekt je financovaný z plánu obnovy
Nik si nevie vysvetlil, čo sa vo vzduchu stalo.
Inštruktor paraglidingu Vali († 47) počas letu VYPADOL z postroja: Nad tragédiou visia otázniky!