V pivovare vo Veľkom Šariši pripravil počas kariéry tisíce hektolitrov populárneho nápoja a ani raz sa mu nestalo, že by uvarené pivo vyliali pre zlú kvalitu. Na Slovensku dlhšie slúžiaceho variča piva nemáme. V čom tkvie jeho úspech a ako zvládol prechod na modernú techniku?
Vladimír je s pivom zviazaný už od roku 1975. „Vtedy som začal študovať v Topoľčanoch na dnes už zaniknutom pivovarnícko-sladovníckom učilišti. Po skončení štúdia som sa vrátil na východ, odkiaľ pochádzam, a v pivovare Šariš ma prijali na pozíciu variča piva,“ spomína pivný veterán.
V tých časoch prebiehal proces výroby piva trochu inak, ako ho poznáme dnes. „Veľa vecí, ktoré sa dnes ovládajú cez počítač, sa vtedy robili ručne. Nemal som však problém prispôsobovať sa pokroku, lebo modernizácia prichádzala postupne. Dnes má aj moja funkcia nový názov – operátor varne,“ upresnil Vojtko, ktorý sa vie len ťažko zmieriť s faktom, že onedlho pôjde do dôchodku. „Bude to veľká zmena, zatiaľ nad tým radšej ani neuvažujem,“ vraví s nostalgiou v hlase.
Zároveň sa však pochváli, že sa mu nikdy nestalo, aby pripravil nekvalitnú várku piva, ktoré by museli zlikvidovať. Mladým generáciám hovorí, aby sa dôkladne zoznámili s technológiou a procesom výroby. „Musia poznať detaily, aby vedeli správne reagovať, keby sa objavil nejaký problém. Hlavným predpokladom na túto pozíciu je dôslednosť,“ uzavrel.