Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.05.2019 01:52 | Správy | Zahraničné správy

USA vinia Sýrčanov z použitia chemických zbraní: Ak nájdu dôkazy sľubujú odvetu

Spojené štáty podozrievajú sýrsky režim zo spáchania nového chemického útoku. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré preveruje náznaky, že režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada použil v nedeľu chemické zbrane v provincii Idlib na severozápade Sýrie, ktorú ovládajú džihádisti.

USA zároveň pohrozili, že ak sa takéto podozrenie potvrdí, pristúpia k odvetným opatreniam. Informovala o tom agentúra AFP. "Ešte stále zhromažďujeme informácie o tomto incidente, no opakujeme naše varovanie, že ak Asadov režim použije chemické zbrane, Spojené štáty a naši spojenci zareagujú rýchlo a primerane," uviedla hovorkyňa rezortu diplomacie USA Morgan Ortagusová.

Vo vyhlásení zároveň odsúdila Rusko, kľúčového spojenca Damasku, za tzv. dezinformačnú kampaň, ktorou sa podľa jej slov Moskva snaží z chemických útokov obviniť druhú stranu.

Región, v ktorom žijú približne tri milióny ľudí, sa však v uplynulých mesiacoch opäť stal terčom stupňujúcich sa náletov zo strany sýrskeho režimu i Moskvy. Stalo sa tak po tom, ako kontrolu nad ním - Idlibom a časťami priľahlých provincií Hamá a Aleppo - prevzali militanti z hnutia Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), niekdajšej sýrskej odnože extrémistickej organizácie al-Káida.

 

Ortagusová v tejto súvislosti uviedla, že Asadova ofenzíva už v oblasti zničila "známe zdravotnícke zariadenia, školy či tábory pre vnútorne vysídlené osoby". Sýrsky režim podľa jej slov musí prestať s útokmi, ktorých terčom sú osídlené oblasti na severozápade Sýrie. "Spojené štáty opakujú svoje varovanie, prvýkrát vyslovené prezidentom Donaldom Trumpom v septembri 2018, že útok v tzv. zóne deeskalácie v Idlibe je bezohľadným stupňovaním napätia, pre ktoré hrozí destabilizácia regiónu," dodala Ortagusová.

Ruská armáda medzičasom oznámila, že na džihádisti podnikli v utorok na severozápade Sýrie útok na sily sýrskeho vládneho režimu, pričom proti nim použili aj tanky. Povedal to generálmajor Viktor Kupčišin, šéf ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán v Sýrii. Podľa Kupčišina, ktorého citovala agentúra AP, hovorili džihádisti zajatí sýrskymi vojakmi o pláne na spáchanie falošných chemických útokov v dvoch mestách v provincii Idlib, z ktorých chceli obviniť sýrsky režim. Generálmajor uviedol, že títo militanti si dokonca vytvorili špeciálne "chemické krídlo" zaoberajúce sa výrobou a uskladňovaním jedovatých látok.

Americké ministerstvo zahraničných vecí jeho správu spochybnilo a označilo ju za pokus odvrátiť pozornosť práve od Asadovho úsilia znovu začať s chemickými útokmi. Ruské obvinenia tiež označilo za "súčasť pretrvávajúcej dezinformačnej kampane", ktorou sa Asadov režim i Moskva snažia z chemických útokov obviniť druhú stranu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
 Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS-e
Zasadla medzivládna komisia: O čom Kaliňák rokoval s českou stranou?
HZS zasahovala pri páde turistky!
Horská záchranná služba v akcii: Ošetrovali českého turistu! Čo sa v horách stalo?
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...
Martin Hríb (35) a Ján Veterný (35) pri práci v náročnom prostredí.
Váš Tip
Výtvor grafiťákov v Dunajskej Lužnej priťahuje pohľady ako magnet: Múr premenili na umelecké dielo za 196 hodín!
Zničená bytovka po ruskom raketovom útoku v meste Pavlohrad na stredovýchode Ukrajiny,
Rusi chcú ovládnuť celý Donbas: Armáda mala obsadiť ďalšiu obec!
(ilustračné foto)
Napätie vo vesmíre! Porucha spôsobila komplikácie: S TÝMTO nik nerátal!
Viedenské letisko (ilustračné foto)
Nehorázne, čo našli na viedenskom letisku: Lacný trik na policajtov nevyšiel!
O tom, že je tehotná až do poslednej chvíle netušila.
Blondína NETUŠILA, že je tehotná, na dovolenke porodila: Mala jediný PRÍZNAK!
Spoznávate dievčatko na fotke?
Fotohádanka: Spoznávate dieťa zo slávnej rodiny? V šoubiznise je od detstva a už sama je mamou!
Foto
Skvelá Vadovičová získala v Paríži dve medaily: Sú najkrajšie