Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2019 16:00 | Správy | Servis | Lifestyle

Teplé počasie praje grilovačke: 8 tipov, ako ju zvládnuť dokonale

Po nekonečne dlhých upršaných a studených dňoch tento víkend vykukne slniečko a oteplí sa miestami až na 25°C. Rýchlo vytiahnite grily a využite pekné počasie. Pripravte a užite si spontánnu grilovačku s rodinou a priateľmi v parku či v záhrade. Tu je pár dobrých tipov, ako narýchlo zvladnuť všetko priam dokonale!

Balkón či terasa

Pokiaľ ide o grilovanie na balkóne alebo na terase, je potrebné dávať pozor na horľavé materiály, ktoré sa bežne v našej domácnosti vyskytujú, ako napríklad deky, uteráky, záclony, obrusy atď. Je dôležité, v prípade, ak sa takéto materiály nachádzajú v blízkosti grilu, ich presunúť na iné miesto.

 

Pozor: Pravidlá sú rôzne

Grilovanie na balkóne neupravuje celoštátny zákon. Ak si však nechcete narobiť problémy, je nutné si naštudovať všeobecne záväzné nariadenia daného mesta alebo obce, a taktiež domový poriadok. Niekde môže byť takáto činnosť povolená, niekde sa vôbec nespomína a niekde môže byť vyslovene zakázaná.

 

1. Blesková grilovačka s jednorazovým grilom

Ak ste sa zrazu rozhodli grilovať a nemáte gril, kúpte si v obchode ten jednorazový. Žiadna veľká investícia, jeho cena začína ne menej ako 4 eurách. Balenie obsahuje tácku aj s držiakom, drevené uhlie a podpaľovač. Grilujte na ňom páročky a mäso nakrájané na tenké plátky, aby sa vám dobre prepieklo.

 

2. Rýchla marináda

Aby mäsko lepšie chutilo, urobte si túto chutnú a rýchlu marinádu:

500 ml piva, 25 ml citrónovej šťavy, 1/4 ČL čili, 1/2 ČL soli a 2 PL medu. Všetko zmiešajte a mäso nechajte naložené v marináde aspoň 4 hodiny. Bude mať výbornú sladko-pikantnú chuť!

 

3. Prstový trik na zistenie prepečenosti stejkov

Nemáte teplomer na zmeranie prepečenia stejkov? Nevadí. Vyskúšajte to jednoducho prstom. Aby ste vedeli, ako veľmi máte stejk prepečený, určíte to na vlastnej ruke. Uvoľnite jednu svoju dlaň a prstami druhej stlačte miesto pod palcom. Všimnite si, aké je mäkké a uvoľnené. Ak je váš stejk rovnako mäkký, znamená to, že je upečený „rare“, teda takmer surový. Keď spojíte palec a prostredník a znova stlačíte miesto pod palcom, sval je mierne napnutý a označuje tuhosť stejku ako „medium“. Ak stlačíte palec a prsteník, sval je napnutý a tvrdší, stejk je prepečený na „well done“.

 

4. Trik na chladenie nápojov

Žiadna chladnička na obzore? Vychladené pivo či víno zaviňte do uteráka, najlepšie aj dvoch a polejte ich studenou vodou. Takto obalené fľaše môžete nechať na slnku a vďaka odparovaniu vám nápoje zostanú príjemne chladné.

 

5. Rýchle rozmrazenie

Máte v mrazničke zamrznuté klobásky a chceli by ste ich rýchlo rozmraziť a ugrilovať? Vodu zohrejte na maximálne 60 °C. Mäso a klobásky vložte do sáčku, poriadne ho zatvorte tak, aby sa dnu nedostala voda, a ponorte ho do teplej vody. 10 – 12 minút v tomto horúcom kúpeli vám dobroty rýchlo rozmrazí.

 

6. Slaninkové párky

Chcete povýšiť obyčajné párky na chuťový zážitok? Obaľte ich do slaninky, pomaly opekajte a viackrát ich otáčajte. Párky môžete podľa chuti glazírovať BBQ omáčkou alebo horčicou.

 

7. Kukurica s medovým maslom

150 g roztopeného masla, 3 ČL agátového medu a 1/2 ČL soli zmiešajte a touto omáčkou poriadne potrite predvarené kukurice. Kukuricu grilujte maximálne 10 minút a počas grilovania ju potierajte.

 

8. Trik proti zapečenému roštu

Potrite rošt slnečnicovým olejom a už sa vám klobásky nepripečú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas, ivš, Bild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia obvinila muža, ktorý neoprávnene užíval auto a jazdil napriek zákazu.
Foto
Nepoučiteľný Erik: Zistíte, čo OPAKOVANE robil v Bratislave, budete si ťukať na čelo!
Česká polícia. (Ilustračné foto)
Šokujúci prípad v Česku: Dievča brutálne znásilnili, zbili a mučili! Keď prišla na políciu... Príšerné
Ilustračná fotografia.
Foto
Smutná správa tesne pred sviatkami: Zomrel bývalý tréner reprezentácie
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok
Aktualizované
Hasiči dostali novú techniku: Podľa Šutaja Eštoka má hodnotu viac ako 12 miliónov!
ilustračné foto
Ukrajina tvrdo ZASIAHLA Rusko: Rana v Putinov veľký deň! Roj dronov spôsobil rozsiahle škody
(ilustračné foto)
Bitka na strelnici v Poprade! Hrozné, čím mladí agresori útočili
Svalovca zmenili drogy na úplne iného muža.
Foto
Lukáša Hoffmanna († 47) našli na DESIVOM mieste: Hrôza, čo ležalo pri jeho tele
ilustračné foto
Fiasko severokórejských vojakov vo vojne?! Ruská armáda sa sťažuje: Sú im na...
Po nehode v Kecerovciach vodič ušiel, spolujazdec utrpel ťažké zranenia
Foto
Vodič v Kecerovciach napálil do plota a ZDRHOL: Prečo nechal spolujazdca trpieť vo vraku?!
České polícia (Ilustračné foto).
Rozruch na univerzite v Prahe: Zasahujú tam policajti so samopalmi! Znepokojivý dôvod
Peter Pellegrini.
Prezident podpísal dve novely: Ide o vysoké školy a uznávanie dokladov o vzdelaní
S Nikolou boli zasnúbení.
Váš Tip
Tréner celebrít Hradecký podľahol rakovine: Nečakaná reakcia exsnúbenice Weiterovej