Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2019 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Takto vyzerajú hranice Európskej únie 30 rokov od pádu železnej opony: Sme obohnaní ostnatým drôtom

V roku 1989 sa v Európe začala rúcať železná opona, ktorá ju rozdeľovala na východný blok v područí Sovietskeho zväzu a slobodný a demokratický Západ.

Odvtedy sa väčšina štátov starého kontinentu spojila v Európskej únii a pre 26 členov tzv. Shengenského priestoru platí voľný pohyb osôb a tovaru. To však neznamená, že ostnaté drôty z Európy zmizli. Práve naopak. Na veľkej časti hraníc EÚ to dnes vyzerá rovnako hrozivo ako za čias studenej vojny! Za 15 rokov členstva v Európskej únii sme si zvykli, že cestovanie je pre nás úplne bežná vec.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V rámci EÚ na to nepotrebujeme ani pas, stačí občiansky a na hraniciach nás nečakajú ponižujúce kontroly a výsluch od colníkov. Lenže migračná kríza spred štyroch rokov veľa zmenila a Európa si svoju slobodu a prosperitu začala chrániť oveľa viac ako kedysi. Jedným z dôsledkov je aj novodobá železná opona na jej hraniciach.

 

Otvoriť galériu
Melila (šp.)/Maroko
Zdroj: getty images

 

Hranice EÚ siahajú dokonca aj na africký kontinent. Svoje dve enklávy má na druhom brehu Stredozemného mora Španielsko. V posledných rokoch sú Ceuta a Melilla, ktoré hraničia s Marokom, pod naozaj veľkým náporom migrantov. Tých neodradí ani 6 metrov vysoký plot, aby sa nepokúsili dostať sa do Únie. Hranice v Afrike strážia stovky ozbrojených príslušníkov španielskej Civilnej gardy a najmodernejšia technika – od optických a zvukových senzorov až po kamery. Napriek tomu sa za posledný rok dostali cez túto bariéru stovky afrických migrantov.

 

Otvoriť galériu
Litva/Kalingrad (Rusko)
Zdroj: getty images

Jednou z najcitlivejších je hranica EÚ s Ruskom. Lotyšsko na svojej hranici doteraz postavilo 93 kilometrov dlhý drôtený plot s výškou 2,7 metra. Rovnaké je to aj na hraniciach ruského Kaliningradu s Poľskom a s Litvou.

 

Otvoriť galériu
Maďarsko/Srbsko
Zdroj: getty images

Svoje hranice, a tak aj hranice Shengenského priestoru po migračnej kríze v roku 2015 posilnilo aj Maďarsko. Na hraniciach so Srbskom a s Chorvátskom postavilo desiatky kilometrov dlhý a 4 metre vysoký plot. Hoci si za to vtedy premiér Viktor Orbán vyslúžil aj dosť kritiky, zdá sa, že plot splnil svoj účel. V roku 2015 prišlo do únie tzv. balkánskou trasou vyše 850 000 nelegálnych migrantov, dnes sú maďarské hranice nepriepustné.

 

Otvoriť galériu
Francúzska Guyana/Brazília
Zdroj: getty images

Pripadá vám na tejto fotke niečo čudné? Áno, vidíte dobre. Je to hranica medzi Brazíliou a Európskou úniou! Ako je to možné? Hranice EÚ siahajú ďaleko za oceán vďaka exotickým kúskom zeme, ktoré patria napríklad Francúzsku, Španielsku či Portugalsku. A tu je práve hraničný priechod medzi francúzskym zámorským departementom Francúzska Guyana a Brazíliou. Okrem toho, že veľkú časť územia zaberá Amazonský prales, si treba zapamätať ešte jednu vec. V meste Kourou je kozmodróm, z ktorého štartujú rakety Európskej vesmírnej agentúry

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ján podľahol vážnym zraneniam po páde z balkóna.
Foto
Tragédia vo futbalovej rodine: Skočil Ján († 37) pred zrakmi rodičov po priznaní viny?! Prehovoril sused, ktorý všetko videl
Herec Braňo Deák sa v bielej farbe cítil ako doma.
Úprimné priznanie Braňa Deáka: V tomto som úplne ako ŽENA! Takého chlapa by chcela doma každá
Tomášovi hrozí v prípade dokázania viny 25 rokov väzenia až doživotie.
Foto
Jozefa († 70) a Vieru († 69) mal zavraždiť vlastný syn: Podrezal otca a udusil matku?! Strašné, čo sa dialo v dome hrôzy
Na miesto priletel záchranársky vrtuľník, žiaľ, zbytočne.
Tragická SMRŤ robotníka († 36) vo výkope: Vyhrabávali ho takmer HODINU! Smutné priznanie hasiča
Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Hlava štátu doteraz najvýraznejšie skritizovala kabinet Roberta Fica.
Foto
Štátne inštitúcie si v čase konsolidácie kráľovsky PRILEPŠIA: Prezidentský palác, SIS a... Ako to vysvetľujú?!
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko