Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2019 12:12 | Správy | Politika

Minister Žiga o kríze v Smere: Toto sa musí stať, aby prestali konflikty

V strane Smer-SD budú musieť hovoriť nielen o personálnych otázkach, ale aj o obsahu.

Rodina si však má "špinavé prádlo" vyriešiť za rodinným stolom, nie na verejnosti. V reakcii na list košických predstaviteľov Smeru vedeniu strany to povedal podpredseda Smeru a minister hospodárstva Peter Žiga. Tvrdí, že k situácii sa určite vyjadrí aj predseda strany Robert Fico, ktorého odchod východné krídlo žiada. Fico je podľa Žigu momentálne v zahraničí. Priznáva, že na pomery Smeru ide o neobvyklú situáciu.

"Rodina si má upratať veci za rodinným stolom. Máme si, možno aj tvrdé slová, povedať doma," povedal Žiga. Nevie, či sa bude konať mimoriadny snem, ale určite budú o tom diskutovať. On sám je podľa svojich slov v kontakte aj s Ficom, aj s podpredsedom a exministrom Robertom Kaliňákom. Myslí si, že premiér Peter Pellegrini je plnohodnotne pripravený pokračovať v straníckej politike. Dôvodom je, že je v strane 20 rokov a prešiel si rôznymi úrovňami.

Žiga hovorí, že strana sa musí pripraviť aj na parlamentné voľby, ktoré budú o trištvrte roka. Preto musí riešiť nielen personálne otázky, ale aj obsah. Pripomenul, že v najlepších časoch vedel program strany osloviť 44 percent voličov. Domnieva sa, že v strane budú musieť zadefinovať hodnoty sociálnej demokracie, tak, aby prestali byť konflikty a komunikácia bola jednotná. Minister však dnes odmieta povedať, či je za odchod Fica a Kaliňáka. Tvrdí, že svoj názor povie "doma". Odmietol, že by táto iniciatíva išla od neho. Zároveň odmieta, že by sa do volieb mali spojiť s koaličnou Slovenskou národnou stranou (SNS). "My sme sociálna demokracia, oni sú pravicová strana," povedal Žiga.

Minister hospodárstva, podobne ako pred ním premiér Peter Pellegrini, odpovedal aj na otázky o predsedovi výboru pre európskej záležitosti Ľubošovi Blahovi. Toho pred časom počas zasadnutia výboru skritizoval Pellegrini za slová o tom, že EÚ je plná "lúzrov". Podľa premiéra by sa takto predseda európskeho výboru, nominant Smeru, vyjadrovať nemal. Dnes premiér potvrdil, že ak sa bude Blaha takto správať aj naďalej, mal by podľa neho z postu odísť. "Ja mám Ľuboša Blahu veľmi rád, lebo je to človek, ktorý je veľmi vzdelaný a interaktívny. Zároveň treba povedať, že strana má vymedzené hodnoty v rámci zahraničnej politiky. V prípade, ak sa vybočuje, a on sa niekedy vybočuje, tak musí buď korigovať svoje vyjadrenia, alebo to potom nie je kompatibilné so stranou, alebo potom zmeniť orientáciu strany," povedal Žiga.

V utorok večer Denník N informoval, že padajúce preferencie a opakované kauzy ľudí zo Smeru-SD vyvolali nespokojnosť medzi členmi strany na východom Slovensku. Niektoré stranícke organizácie poslali predsedníctvu Smeru výzvy, v ktorých žiadajú odstúpenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z funkcií. Organizácie tiež požadujú zvolanie mimoriadneho snemu a vyzývajú predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby kandidoval za predsedu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Taťjana Bakalčuková
Muž najbohatšej Rusky spustil streľbu v kancelárii! Teraz čelí vážnym dôsledkom
Na snímke policajti hliadkujú v zaplavenej bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v utorok 17. septembra 2024.
Foto
Dobré správy! TU odstránili protipovodňové zábrany: Bezplatná jazda MHD?
Policajti zachránili dvoch mužov.
Hrôza na základnej škole: Z okna vypadol maloletý chlapec! Jeho stav je vážny
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Europoslanci tŕpnu: Z toho, čo zaviedol Orbán, môže byť vážna hrozba!
Justin Bieber
Foto
Justin Bieber sa SKRÝVA pred svetom: Z toho, čo sa dopočul, je ZDESENÝ! Nevie to spracovať
Šéfkuchárka sa podelila o správny postup, ktorým cibuľu nakrájate rýchlo a jednoducho.
Foto
Revolučný TRIK! Šéfkuchárka VYZRADILA najlepšiu metódu krájania CIBULE: Už to inak nespravíte
(ilustračné foto)
Aká jeseň nás čaká? Slová, ktoré chceli všetci počuť! Má to však háčik
(ilustr. foto)
Doprajete si vínko alebo čokoládu? Štúdia vám hrá do kariet: Bojujú proti vážnej chorobe
Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovenku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Herečka sa dala trvalo ozdobiť.
Foto
Zaujímavý krok herečky Zuzany Kanócz: TETOVANIE a nie obyčajné! Sledujte tú FOTO
Most ponad R1 pri vstupe do Banskej Bystrice pre havarijný stav uzavreli.
Radikálny krok! Uzatvárajú rýchlostnú cestu R1: Čo je za tým?
Brnenská priehrada
Smutný nález v rieke v Brne: Potvrdia sa najhoršie správy?!