Najprv v laboratóriu otestovali obsah tuku, sušiny a bielkovín a potom v talianskom Miláne dali jednotlivé výrobky posúdiť miestnym odborníkom. S akým výsledkom?
Dobrú mozzarellu síce vedia vyrobiť aj inde ako v Taliansku, ale na takú pravú taliansku jednoducho nemá. Experti v Miláne mali pripomienky ku každému z testovaných výrobkov. Výsledkom toho je, že aj najlepšie z nich si v senzorickom hodnotení vyslúžili iba uspokojivú známku. Najhoršie dopadli poľská Tesco Mozzarella a nemecká Zott Zottarella Mozzarella Classic. „Obe majú problémy s nepravidelnosťou tvaru, nevýraznou arómou a v ústach vyvolávajú pocit zvieravosti,“ tvrdí Vanda Jarošová z dTestu. Mozzarelle poľskej výroby priťažilo aj to, že chutí až príliš sladko.
Ako by mala vyzerať
- pravidelný symetrický vajcovitý či guľatý tvar
- lesklý povrch mliečnej farby, neodlupujúca sa vrchná vrstva
- rovnomerná a hubovitá, pružná štruktúra po rozkrojení
- mliečna aróma s možnými tónmi po smotane, jogurte alebo masle
- vyvážená sladkoslaná, príp. ľahko kyslastá chuť
- rozpustná a na pocit pružná štruktúra v ústach
Nemá ochrannú známku
- mozzarella sa radí k plnotučným mäkkým nezrejúcim pareným syrom
- vyrába sa z okysleného kravského mlieka
- typickú vláknitú štruktúru získava skladaním syra z tenkých plátkov
- klasická mozzarella nemá ochrannú známku, môžu ju vyrábať kdekoľvek
- pod ochranou sú iba Mozzarella di Bufala Campana z byvolieho mlieka a Mozzarella - zaručená tradičná špecialita