Dnes sa už pravdepodobne nenájde gazdinka, ktorá nemá kuchynskú váhu. Občas sa však v takej situácii predsa len skoro každá ocitne. Na víkendovej chate, u slobodného kamaráta alebo aj doma, keď váha vypovie službu. To posledné sa podľa zákona schválnosti musí stať uprostred pečenia. Nebojte sa, nemusíte všetko vyhodiť. Vážiť sa dá aj bez váhy.
Hlavnými pomocníkmi sú v takomto prípade čajová lyžička, polievková lyžica a hrnček. Všetky recepty počítajú s priemernými rozmermi týchto pomôcok, takže ak viete, že vaše lyžičky sú neklasicky veľké, nespoliehajte sa na ne. S takýmito „nespoľahlivými“ lyžičkami môžete mať práve opačný problém – máte váhu, ale recept je v lyžičkách. Koľko gramov je jedna lyžica múky, keď sa tá vaša lyžica nedá použiť? Pomôže vám náš praktický prehľad. Nezabudnite, prepočty platia, ak sú suroviny v nádobe tak, aby bol povrch zarovnaný, nie kopcovito nahrnutý a ani nijako utlačený.
Začala sezóna šťavnatých jahôd
Veľa fanúšikov samozberu má prvú návštevu jahodových polí už za sebou. Čerstvé z taniera sú určite najzdravšie. Prečo si ich však nedopriať aj so šľahačkou, alebo počas romantického večera hoci aj so sektom? Väčšina z nás však myslí aj na horšie časy a jahôdky aj iné sezónne plody zavára, či pretvára na lekvár. A, samozrejme, ešte sú tu chutné voňavé koláče. Po opečenej slanine a špekáčiku sa určite hodí aj niečo sladké. Zvládnite pečenie rýchlo a ľahko. Slniečko si predsa príjemnejšie užíjete vonku, ako v rozpálenej kuchyni.
Prepočítanie objemov z receptov
1 kávová lyžička = 5 ml
1 polievková lyžica = 15 ml = 3 lyžičky
1 hrnček = 250 ml = 16 lyžíc a 2 lyžičky
väčší hrnček = 350 ml = 23 lyžíc a 1 lyžička
1 naberačka = 100 ml
soľ na špičku noža = asi 0,5 g
štipka soli = cca 1g
orech masla = cca 10 g