Ceny jedál a nápojov v slovenských reštauráciách vzrástli do takej miery, že treba upraviť výšku stravného pri pracovných cestách, a práve od nej závisí, aká najnižšia suma musí byť na poukážke. Zvýšenie prichádza po roku, keď si zamestnanci polepšili naposledy. Státisíce zamestnancov budú mať viac peňazí na obed. Hodnota gastrolístkov, ktoré im zamestnávateľ poskytuje, vzrastie. Kým dnes ide o 3,60 eura, od 1. júla to bude 3,83 eura.
„Zvýšenie minimálnej hodnoty stravovacích poukážok môže mať pozitívny vplyv približne na 724-tisíc zamestnancov,“ tvrdí Igor Melicher z tlačového odboru ministerstva práce. Suma 3,83 eura predstavuje minimálnu hodnotu gastrolístka. Zamestnávatelia môžu poskytovať aj hodnotnejšie poukážky. Riaditeľka pre komunikáciu Up Slovensko Anna Lašová tvrdí, že cenám menu v reštauráciách zodpovedá suma 5,10 eura. „Zvýšenie nominálnej hodnoty stravovacích poukážok považujeme za výborný nástroj motivácie na zvýšenie spokojnosti zamestnancov,“ hovorí Lašová.
Valorizácia stravného vyplýva zo zákona o cestovných náhradách. Vykoná sa, keď sa vývoj cien v reštauráciách porovná s údajom, ktorý predchádzal poslednej valorizácii, a rozdiel je aspoň päť percent. Vo februári tohto roka ceny jedál a nealkoholických nápojov vzrástli o 5,8 percenta.
Stravovanie zamestnancov
- nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci jednej pracovnej zmeny odrobí viac ako 4 hodiny
- zamestnávateľ mu prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % ceny jedla, ale na každé jedlo najviac do 55 % stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín
- ak firma nemá závodnú jedáleň, nároky zamestnancov uspokojuje stravovacími poukážkami - gastrolístkami
- gastrolístok musí mať hodnotu najmenej 75 % stravného pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín
Lepšie sa počíta 3,90€
- Spoločnosť Up Slovensko pripravila gastrolístky v hodnote 3,83 €. „Odporúčame však, aby zamestnávatelia volili dobre spočítateľné hodnoty, napríklad v tomto prípade 3,90 alebo 4 eurá, čo je aj používateľsky komfortnejšie,“ povedala riaditeľka pre komunikáciu a konformitu Anna Lašová.
- Edenred má lístok vo výške 3,83 € v ponuke už od mája. „Ponuku nominálnych hodnôt stravovacích poukážok sme okrem minimálnej hodnoty rozšírili aj o ďalšie, ako 3,90 €, 5,00 € a 5,10 €,“ napísala spoločnosť.
- zamestnancovi vyslanému na pracovnú cestu patrí stravné podľa zákona o cestovných náhradách
- výška stravného závisí od dĺžky pracovnej cesty v jednom dni
- rozlišujú sa tri časové pásma: 5 až 12 hodín, nad 12 až 18 hodín a nad 18 hodín
- jednotlivé sumy sa valorizujú na základe údajov o indexe cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách