Ruská zmrzlina nesklame. V drvivej väčšine prípadov je naozaj zo smotany a aj tak chutí. „Ak si chcete kúpiť ruskú zmrzlinu postavenú na smotane alebo masle, na jej obale hľadajte názov smotanový mrazený krém,“ tvrdí Vanda Jarošová z magazínu.
Z výrobkov dostupných u nás najlepšie obstáli Tesco Russian Ice Cream a Lidl/Ballino Ruská zmrzlina. Najnižšiu známku si odniesla zmrzlina Kaufland/K-Classic Moroženoje poľskej výroby. „Hoci sa radí medzi smotanové krémy, našli sme v nej aj rastlinný tuk,“ dodáva Jarošová.
Skúška topenia
● v miestnosti klimatizovanej na 20 °C položili na sitko 30 g zmrzliny a merali, ako veľmi sa topí a odkvapkáva
● v prvých 15 minútach z testovaných výrobkov neubudlo v podstate nič
● po 30, ba aj po 45 minútach si až na jeden prípad viedli veľmi dobre
● tou výnimkou je Prima Ruská zmrzlina od Mrazíka, ktorá po 45 minútach prišla o 72,5 % hmotnosti
● dôvodom môže byť, že tento výrobok neobsahuje žiadne stabilizátory
Väčšina výrobkov je z Česka
● smotanový mrazený krém medzi dvomi oplátkami vznikol pred takmer sto rokmi, v samotnom Rusku sa vyrába od 30. rokov minulého storočia
● v povojnovom Československu sa najskôr predávali ruský Plombir a Moroženoje, neskôr k nim pribudla Sibirka
● aj keď obal ruskej zmrzliny často zdobí azbuka, väčšina výrobkov je českého pôvodu