Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pozor na ruské zmrzliny: Niektoré vás môžu dokonale oklamať! Pozrite si veľký test

Pozor na ruské zmrzliny: Niektoré vás môžu dokonale oklamať! Pozrite si veľký test

Zdroj: Braňo Račko, Nový Čas

Reklama

Udreli horúčavy, výrobcovia osviežujúcich mrazených krémov a nanukov sa môžu tešiť. Ak obľubujete ruskú zmrzlinu, máme niečo pre vás. Český spotrebiteľský magazín dTest vybral niekoľko výrobkov tohto druhu a preskúmal, či sú naozaj zo smotany, koľko cukru majú a ako rýchlo sa roztopia.

Ruská zmrzlina nesklame. V drvivej väčšine prípadov je naozaj zo smotany a aj tak chutí. „Ak si chcete kúpiť ruskú zmrzlinu postavenú na smotane alebo masle, na jej obale hľadajte názov smotanový mrazený krém,“ tvrdí Vanda Jarošová z magazínu.

Z výrobkov dostupných u nás najlepšie obstáli Tesco Russian Ice Cream a Lidl/Ballino Ruská zmrzlina. Najnižšiu známku si odniesla zmrzlina Kaufland­/K-Classic Moroženoje poľskej výroby. „Hoci sa radí medzi smotanové krémy, našli sme v nej aj rastlinný tuk,“ dodáva Jarošová.

Skúška topenia

● v miestnosti klimatizovanej na 20 °C položili na sitko 30 g zmrzliny a merali, ako veľmi sa topí a odkvapkáva

● v prvých 15 minútach z testovaných výrobkov neubudlo v podstate nič

● po 30, ba aj po 45 minútach si až na jeden prípad viedli veľmi dobre

● tou výnimkou je Prima Ruská zmrzlina od Mrazíka, ktorá po 45 minútach prišla o 72,5 % hmotnosti

● dôvodom môže byť, že tento výrobok neobsahuje žiadne stabilizátory

Väčšina výrobkov je z Česka

● smotanový mrazený krém medzi dvomi oplátkami vznikol pred takmer sto rokmi, v samotnom Rusku sa vyrába od 30. rokov minulého storočia

● v povojnovom Československu sa najskôr predávali ruský Plombir a Moroženoje, neskôr k nim pribudla Sibirka

● aj keď obal ruskej zmrzliny často zdobí azbuka, väčšina výrobkov je českého pôvodu

Autor: Novy Cas, Jozef Čavojec

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace