Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Ako narábať s jedlom v horúčavách? Niektoré potraviny sa pokazia extrémne rýchlo

Extrémne horúčavy škodia aj potravinám. Aj keď sa snažíte správať zodpovedne, dodržiavať spôsoby uskladnenia a dátum spotreby, stále to ešte neznamená, že neriskujete vlastné zdravie.

Vysoké teploty dokážu pokaziť potraviny prekvapivo rýchlo. Kedy ich nakupovať, aby ste z nich nedostali nepríjemné črevné ochorenia?

Najrizikovejšie sú tie potraviny, ktoré vyžadujú skladovanie v chlade, v teplote od 4 do 10 °C. Patria sem napríklad mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky ako syry, jogurty, čerstvé cukrárenské výrobky, majonézové šaláty a podobne. Nákup s takýmto obsahom je nutné doniesť domov čo najskôr, rovno z obchodu.

Ešte väčší problém vzniká, ak chodíte nakupovať autom. Aj keď ho klimatizujete, či vetráte. Pri vonkajšej teplote okolo 35 °C sa vnútorná teplota auta totiž dokáže do pol hodiny po zaparkovaní vyšplhať takmer na 60 °C! A tú polhodinu na nákup v obchode určite potrebujete.

 

Nie viac ako 15 minút!

Koľko času ostáva potravinám, kým ešte budú vhodné na konzumáciu, samozrejme, závisí od teploty. Odborníci sa zhodujú, že pri súčasných teplotách a akokoľvek rýchlom nákupe, rizikové potraviny nevydržia v aute dlšie ako 15 minút. Je preto vhodnejšie takéto rýchlo sa kaziace produkty nakupovať v čo najbližšom obchode, aby cesta domov zabrala minimum času.

Obal nerozhoduje

Kazia sa aj potraviny, ktoré za bežných okolností nie sú až také háklivé. Je jedno, aký obal chráni mäso či mlieko. Takéto teploty nedokáže odizolovať tetrapak ani konzerva. Mení sa potom štruktúra, konzistencia, chuť aj vôňa výrobku. V tom horšom prípade prebujnejú prípadné choroboplodné zárodky baktérií, ktoré môžu byť v produkte obsiahnuté.

Pokazí sa všetko?

Aj tvrdým salámam či klobásam extrémne teploty znižujú kvalitu. Tukové časti v nich sa začnú topiť, produkt stráca formu, chuť, začne výrazne zapáchať. Podľa slov Daše Račkovej z Úradu verejného zdravotníctva, odolné proti vyšším teplotám prostredia sú najmä suché trvanlivé potraviny, ako napríklad cukor, strukoviny, orechy, sušené ovocie, ryža.

Čo je to dyzentéria

Odôvodnene sa jej hovorí aj „choroba špinavých rúk“. Najčastejšie sa týmto pojmom súhrnne označujú zápalové ochorenia čreva, najmä hrubého, spôsobené baktériami, vírusmi, prvokmi, červami alebo chemickými látkami. Prejavmi býva hnačka, bolesti v bruchu a podobne. Konkrétna choroba, ktorá sa volá dyzentéria, býva označovaná aj ako bacilová červienka.

Ako v teple variť?

Vajíčka:

- v škrupinke ich varte aspoň 12 minút pri teplote 100 °C

- nedovarené miešané vajcia, volské oko, či vajcia namäkko sú rizikové

- úplne sa vyhnite použitiu vajec do tepelne nespracovaných krémov a zmrzlín

Mäso:

- najbezpečnejšie je pripravovať ho varením a dusením

- potrebuje minimálne 30 minút pri teplote 70 °C

- vynechajte doma robený tatársky biftek

Mliečne výrobky:

- vyhnite sa príprave majonézových šalátov

- keď už majonézu, tak len kupovanú, ktorá je pred salmonelózou chránená procesom pasterizácie

Varené jedlo:

- skonzumujte ho ihneď po uvarení

- ak nie, uchovajte ho pri teplote nad 60 °C alebo v chladničke pod 10 °C

Ohrozuje nás nielen salmonela

Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR

Nemusí ísť vždy o salmonelózu. Väčšinou ide o ochorenia spôsobené baktériami z dôsledku mikrobiálneho kazenia potravín, tzv. dyzentéria atď. Choroby sa prejavujú hnačkou, horúčkou, zvracaním, zvýšenou teplotou, niekedy zimnicou, pocitom únavy a vyčerpania z dôvodu straty tekutín a minerálov.

Salmonelóza sa prejavuje prudkými hnačkami, vracaním, nevoľnosťou, horúčkou, bolesťami hlavy a vodnatou hnačkou. Prvá pomoc je rýchle doplnenie tekutín - horký čaj, pitná voda, vhodná je aj minerálna voda, nakoľko telo dehydratáciou stratí minerály. Potrebné je vyhľadať lekára.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na svadbu prišlo 5 ľudí
Nevesta vošla do siene a zhrozila sa: Detail, ktorý bije do očí! Svojich blízkych už nikdy nechce vidieť
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj po zvolení Trumpa za prezidenta: Slová, ktoré by ste od neho nečakali!
Isaac Newton mal desivú predpoveď, kedy nastane koniec sveta, a ten sa rýchlo blíži! (Ilustračné foto)
Foto
Desivá predpoveď Isaaca Newtona: Vypočítal dátum, kedy nastane KONIEC SVETA! Súdny deň sa blíži
Herečka svoje filmy videla, iba keď musela.
Foto
Herečka Vášáryová prekvapuje: Nepozerá svoje filmy, lebo... To naozaj?!
Image of mid adult woman having abdominal ultrasound. Close up of her belly with doctor's hand and ultrasound. selective focus.
Nemecko chce po rokoch zmeniť dôležitý zákon: Toto by zmenilo život mnohých žien
Traubner zasvätil svoj život neurológii.
Foto
Osobnosti spomínajú na neurológa Traubnera († 83): Paľko bol viac než len vynikajúci lekár
Olaf Scholz (vľavo) a Donald Tusk
Tusk o telefonáte Scholza s Putinom: S potešením som sa dozvedel, že...
Emily Ratajkowski (33)
Foto
Krásna modelka Ratajkowski: FOTO v čipkovanej bielizni! Zostane vám horúco
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Vianočný stromček Zuzany Plačkovej: Tak to ste ešte nevideli... Preboha, veď sa to HÝBE!
Český minister zahraničia Jan Lipavský
Horúce chvíle českého ministra: Na prednáške ho vypískali! Z budovy utiekol zadným vchodom
Analytik Martin Smatana v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Analytik Smatana: Toto sa stane, ak sa lekári a vláda nedohodnú!
Spevák Elvis Presley
Foto
Príčina smrti Elvisa Presleyho († 42) odhalená: Pravda vyšla na povrch po desiatkach rokov