Nadúvanie spôsobujú mnohé potraviny. Patria medzi ne šošovica, fazuľa, ružičkový kel, brokolica, cibuľa, mliečne výrobky, jablká či obilniny.
Viaceré z týchto potravín totiž majú živiny, ktoré telo nedokáže stráviť, takže ich namiesto toho kvasia baktérie, ktoré môžu viesť k plynom a nadúvaniu. Ak sa tomu chcete vyhnúť, tieto produkty by ste rozhodne nemali vložiť do úst.
1. Mliečne výrobky ako je syr a mlieko môžu spôsobiť problémy s trávením - najmä ak trpíte neznášanlivosťou alebo citlivosťou na laktózu.
Existuje veľa alternatív kravského mlieka, ako je sójové alebo mandľové mlieko, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí neznášajú laktózu, alebo sa len chcú vyhnúť mliečnym výrobkom.
2. Zelenina - brokolica, karfiol, ružičkový kel a kapusta majú vysoký obsah živín ako kyselinu listovú, vitamín C a vlákninu, no tiež obsahujú rafinózu, druh sacharidov, ktoré naše telo nedokáže spracovať, pretože mu na to chýba určitý enzým.
Ak sa nechcete vzdať tejto zeleniny, skúste ju opiecť alebo dusiť, aby bola ľahšie stráviteľná.
3. Potraviny s vysokým obsahom sodíka
Väčšina Američanov konzumuje viac soli ako je odporúčané denné množstvo. Ak skonzumujeme príliš veľa soli, naše telo zadrží vodu a je "naliate".
Väčšina zdravých ľudí by mala obmedziť príjem sodíka na 2 300 mg denne. Tí, ktorí majú cukrovku alebo vysoký krvný tlak, alebo ktorí majú viac ako 50 rokov, by mali konzumovať iba 1500 mg denne.
4. Alkohol rovnako ako potraviny s vysokým obsahom sodíka spôsobuje, že telo zadržiava vodu, čo vedie k opuchom a nadúvaniu. Pitie môže tiež vyvolať zápchu, ktorá takisto vedie k nadúvaniu.
5. Červený melón obsahuje veľa fruktózy, prírodný cukor, ktorý dodáva ovociu jeho sladkosť. Mnoho ľudí nie je schopných absorbovať fruktózu, čo je dôvod, prečo melón môže viesť k nadúvaniu.
6. Sýtené nápoje. Bez ohľadu na to, či je to sóda alebo perlivá voda, akýkoľvek druh šumivého nápoja môže viesť k nadúvaniu. Je to preto, že bubliny prítomné v týchto nápojoch spôsobujú nafúknutie žalúdka.
7. Cibuľa obsahuje rovnaký sacharid, ktorý sa nachádza v obilninách a kvôli ktorému sa viac vody ukladá v čreve, čo spôsobuje nadúvanie.
8. Jablká obsahujú tri veci, ktoré prispievajú k plynatosti: vlákninu, fruktózu a sorbitol. Fruktóza a sorbitol sú prírodné cukry - aj keď sa sorbitol často používa ako umelé sladidlo v potravinách, mnoho ľudí ho netoleruje.
9. Hoci je káva diuretikum, je tiež kyslá, čo je dôvod, prečo môže viesť k opuchnutiu a podráždeniu žalúdka.
10. Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica a sójové bôby. Tieto potraviny majú vysoký obsah vlákniny a bielkovín, čo je pre nás síce dobre, no zároveň sú ťažko stráviteľné.