Český spotrebiteľský magazín dTest si najnovšie vzal na paškál práve výrobky tohto druhu. Podľa údajov na ich etiketách zistil, koľko ovocia a cukru obsahujú, a potom ich porovnal. Čo odborníci zistili?
Zloženie výrobkov, ktoré zídu z výrobnej linky a nesú názov sirup či ovocný koncentrát, sa môže významne líšiť. Najvyššie množstvo ovocnej zložky zaznamenali vo výrobku Sunquick, ktorý avizuje až 50-percentný podiel. „Prevažná časť sirupov z tých, ktoré sa hlásia k ovociu aj v zložení, obsahuje od 10 do 20 % ovocia,“ tvrdí Vanda Jarošová z dTestu.
Optimizmus je síce na mieste, no do vašich rúk sa ľahko môže dostať aj produkt, ktorý ovocie vôbec nevidel alebo v pravom zmysle slova ani nie je sirupom. Odborníci narazili na niekoľko výrobkov, v ktorých nenájdete vôbec žiadne ovocie alebo len jedno percento ovocnej zložky. „O príchuť a vôňu sa starajú arómy, farbu zaisťujú farbiace extrakty, prípadne potravinárske farbivá,“ dodáva Jarošová.
Koncentrát vs. sirup
- priemyselne vyrábané ovocné sirupy najčastejšie pochádzajú z ovocných koncentrátov a glukózovo-fruktózového sirupu
- ovocný koncentrát je vlastne ovocie spracované vo forme hustej tekutiny, ktorá vznikne čiastočným odparením vody z ovocnej šťavy
- zriedením ovocného koncentrátu vodou do pôvodného množstva vznikne džús
- pridaním vody s cukrom dostaneme z ovocného koncentrátu nektár
- zmiešaním koncentrátu s cukrovým sirupom vyrobíme ovocný sirup
Pozor!
Aj keď sirup nesie názov „lesné plody“, súčasťou ovocnej zložky môže byť napr. jablková šťava. Ak sa výrobok hrdí označením „bez éčiek“, nemusí zasa obsahovať žiadne ovocie.