V posledných piatich rokoch ich počet stále rastie a salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Najviac chorých zaznamenali minulý rok epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín. "Na dvoch nezávislých rodinných akciách v okrese Kežmarok sa z celkového počtu 208 ľudí nakazilo až 77 osôb, 46 dospelých a 31 detí. Štrnásť ľudí museli hospitalizovať," uviedli pracovníci ÚVZ. Epidemiologické vyšetrenie podľa nich ukázalo, že účastníci oboch akcií konzumovali zákusky od rovnakého dodávateľa.
Za epidémiu sa považujú dvaja a viac chorých v jednom ohnisku a v roku 2018 bolo na Slovensku hlásených celkovo 501 epidémií salmonelóz. Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Nahlásili ich v 86 epidémiách, pričom v 47 prípadoch išlo o domáce vajcia, v 30 prípadoch o vajcia z obchodov a v deviatich prípadoch sa ochorenie prejavilo po skonzumovaní cukrárenských výrobkov a sladkostí.
Druhým najčastejším faktorom prenosu salmonelózy boli podľa ÚVZ SR mäso a mäsové výrobky. Z 19 hlásených epidémií minulý rok išlo v 12 prípadoch o kuracie mäso, v štyroch o mäsové výrobky, v dvoch prípadoch o bravčové mäso a jeden prípad sa vyskytol po konzumácii hovädzieho mäsa.
Najviac, 38, epidémií salmonelózy bolo podľa ÚVZ vlani v Žilinskom kraji. Nasledovali Prešovský s 32 epidémiami a Banskobystrický kraj s 25 epidémiami. V Trnavskom a Trenčianskom kraji sa vyskytlo po 19 epidémií. V Košickom ich bolo 18, v Nitrianskom 17 a v Bratislavskom šesť.
Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, kŕčovité bolesti, zvracanie a zelené hnačky s prímesou krvi. "Nastupujú šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla," upozorňujú hygienici. Salmonely ničí teplota 70 stupňov počas desiatich minút. Musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.