Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.08.2019 00:05 | Správy | Servis | Lifestyle

Sladučká pochúťka, ktorá patrí k letu: Ako vybrať ten správny melón?

Viete, čo robí leto letom? Slnko, teplo, voda. A melóny! Obľúbená osviežujúca a šťavnatá pochúťka je skvelým spôsobom, ako v lete bez problémov udržiavať hydratáciu aj u detí.

Voda však ani zďaleka nie je to jediné, čím nášmu telu melón prospieva. Vitamínov a minerálov obsahuje toľko, že by ste chvíľu mohli pohodlne prežiť bez iných jedál.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Melóny, ktoré možno kúpiť v našich obchodoch, sa delia do dvoch základných skupín. Tie väčšie so zelenou šupkou a červenou dužinou sú vodové. Malé žlté s dužinou od bielej cez žltú až po zelenú sú cukrové. Vlastne to viete spoznať aj sami. Keď zahryznete do žltého, cukrového melóna, šťava z neho vám nestečie až po lakte, ako v prípade vodového červeného. I keď vlastne aj ten červený môže byť aj žltý. No dobre, tak teda postupne.

Ako vybrať ten správny

 

- hľadajte pevný kus bez mäkkých miest, škrabancov či iných poškodení

- stonka by mala byť suchá

- na opačnej strane oproti stonke melón nesmie byť mäkký

- čím je miesto, kde melón ležal na pôde, tmavšie, tým je melón sladší

- poklopkajte po melóne - zvonivý zvuk znamená zrelosť, prezretý melón už znie duto

- cukrový melón musí mať pevnú, zdravú šupu a aj cez ňu výrazne rozvoniava; na svoju veľkosť prekvapí váhou

 

Nie je to ovocie

Je to pravdepodobne najobľúbenejšia letná… zelenina. Patrí totiž do čeľade tekvicovitých, podobne ako uhorka alebo cuketa. Ich sladká chuť nás pochopiteľne mätie, ale k ovociu ich radíme naozaj nesprávne.

 

Funguje Melónová diéta?

Melónová diéta, rovnako ako ktorákoľvek iná, nefunguje. Faktom ostáva, že ak počas horúcich letných dní ostanete len na melóne, ublížiť si nemôžete. S dlhodobým úbytkom váhy však nepočítajte.

 

Vodové melóny

Jednotlivé odrody sú si veľmi podobné. V zásade sú guľaté alebo oválne, zelené alebo pruhované a vo vnútri väčšinou červené. Chuťou sa výraznejšie nelíšia, aj obsah látok je v podstate rovnaký. Asi 90 % melóna tvorí voda, obsiahnutý cukor je v podobe fruktózy. Zároveň sú močopudné, takže výborne prečisťujú organizmus. Lykopén, zodpovedný za červenkastú farbu, znižuje hladinu cholesterolu a výskyt kardiovaskulárnych ochorení. Melóny obsahujú vitamín C, ktorý má výrazný anti­oxidačný účinok a stimuluje imunitu.

Vitamín A zasa prospieva zraku. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, obzvlášť na vitamín B6 – pyridoxín, potrebný pre syntézu bielkovín v tele, vitamín B3 – niacín, dôležitý pre okysličovanie organizmu a kyselinu listovú, ktorá je zásadná pre krvotvorbu, zdravé nechty, kožu a vlasy. Z minerálov má najväčšie zastúpenie stresznižujúci draslík, ktorý aj s vápnikom tiež chráni obličky. Mangán stimuluje mozog a nervy.

 

Tmavý červený

Tmavozelená pravidelná guľa skrýva sýtočervenú sladkú dužinu. U nás najčastejšie predávaný melón s týmito vlastnosťami je odroda Sugar baby.

 

Otvoriť galériu
Vodový melón: tmavý žltý
Zdroj: youtube.com, tivi.sk
Na nerozoznanie od Sugar baby je zvonku aj odroda Jánošík. Po rozrezaní vás však môže riadne zaskočiť, pretože dužina je žltá. Ak aj vás zaujal takýto slovensky znejúci názov, tak vedzte, že odrodu vyšľachtili Poliaci, tí si na nášho Jánošíka nárokujú už dávno.

 

Pásikavý červený

Okrúhle Crimson sweet či Suzi, aj podlhovasté oválne Dumara a Top majú vo vnútri červenú, sladkú dužinu s výraznou vôňou, mávajú málo semiačok a bývajú to riadni obri. Desaťkilový kúsok nie je nijako výnimočný.

 

Pásikavý červený malý

Odrodu Mini love si pri troche snahy dopestujete aj na balkóne. Tieto maličké, asi dvojkilové kúsky chytíte pri plnom dozretí do jednej ruky.

 

Melónové jadierka sú zdravé!

Veľa ľudí nemá rado melónové jadierka a pracne ich z dužiny vyberá. To je však veľká škoda, pretože sú zdravé. Obsahujú horčík, ktorý pomáha regulovať činnosť srdca, krvný tlak aj metabolizmus. Podporujú tvorbu kolagénu, dobrého na chrupavky, vlasy, nechty, pleť. Lykopén v nich je silný antioxidant a arginín dokonca pomáha chrániť prostatu. Ak sa však nedokážete prinútiť ich v melóne zjesť, zvoľte si cestu ľahšieho odporu a uvarte si z nich čaj. Najprv ich rozdrvte, na jednu šálku vriacej vody použite jednu čajovú lyžičku. Nechajte lúhovať 15 minút. Odporúča sa piť jednu šálku tri dni v týždni.

 

Ide to aj bez

Prirodzenou reakciou trhu na ľudskú averziu voči melónovým semienkam je snaha o vypestovanie melónov bez nich. A táto snaha bola úspešná. Bezjadierková verzia nie je iný druh melóna, teoreticky je možné každý vypestovať bez jadierok. Je to „len“ otázkou hrania sa s počtom chromozómov a samčími či samičími kvetmi. Proces však nie je práve najjednoduchší a producenti musia pre opeľovanie pestovať aj melóny, ktoré sú malé a nechutné, čiže vo výsledku nepredajné. To samozrejme zvyšuje nároky na všetky zdroje, vrátane pôdy a vody. Melóny bez jadierok tak nie sú veľmi časté a hlavne, stoja viac!

 

Cukrové melóny

Tieto menšie, žlté melóny sa dajú odlíšiť oveľa jednoduchšie. Majú výraznejšie rozdiely v tvare, farbe a aj chuti. A na rozdiel od vodových, obchody zvyknú jasne označovať ich odrodu. Podobne ako vodový melón obsahujú približne 85 % až 90 % vody a majú porovnateľné zloženie vitamínov. Obsiahnutý luteín spomaľuje degeneratívne zmeny na sietnici. Oproti vodným melónom sú aj trikrát viac bohaté na draslík, ktorý pomáha aj proti kŕčom, znižuje krvný tlak a udržuje zdravé kosti a svaly.

 

Otvoriť galériu
Najmenší z cukrových melónov. Má nazelenalú farbu s výrazne vystupujúcou sieťovou kresbou. Oranžová veľmi sladká dužina konzistenciou pripomína mango, chuťou však ananás. Kantalup je dobrým zdrojom vitamínu A, betakaroténu a vitamínu C.

 

Otvoriť galériu
V preklade znamená „koža ropuchy“ a presne podľa takto vyzerajúcej pevnej, popraskanej kože ho spoznáte. Má oválny tvar, tuhá dužina maslovej farby je sladkastá. Pri príprave používajte len bielu časť dužiny, zelená pri šupe nie je chutná.

 

Otvoriť galériu
Má guľaté plody. Oranžovožltá šupa zvonku pripomína jemne rozpraskanú kôru stromov, niekedy sa im preto hovorí aj sieťkované. Dužina je bielozelená, chuťou pripomína nektárinky.

 

Otvoriť galériu
Nazývaný aj medový melón, má kožu hladkú, jasne žltú. Dužina je takmer biela s nádychom do zelena, chuť je sladká a svieža.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bradley a Isabelle Thomasoví pôsobili ako idylický pár.
Záhadná smrť známej producentky († 39): Rozuzlenie prišlo až mesiace po tragédii
Ilustračné foto
Tragická nehoda na diaľnici: Autobus plný cestujúcich narazil do nákladného auta, mnohí neprežili
(ilustračné foto)
Nezachránili ho ani tri dávky vakcíny, pochovali ho s bezdomovcami: Smutný príbeh slovenského gólmana
Andrássyovské mauzóleum v Trebišove
Váš Tip
Trebišov obnoví Andrássyovské mauzóleum za vyše 400-tisíc €: Čo táto obnova prinesie?
Brooklyn sa navždy zmenil život po výlete s kamarátmi.
Blondínka oslepla kvôli banálnej veci: Pozor! Toto robia mnohí, nespravte tú istú chybu
Strana získala viac ako 54 percent hlasov.
Aktualizované
Drvivé víťazstvo! V Gruzínsku si volili zástupcov krajiny: Výsledky sčítavania rozhodli jasne
 V noci zo soboty na nedeľu sa vyspíme o hodinu dlhšie.
V noci sme si pospali o hodinu dlhšie: Aký má zmena času dôsledok na náš biorytmus?
Vdovec Marian požiadal o ruku dulu Martinu.
Príbeh Češky († 42), ktorá zomrela po pôrode v sekte, má dohru: Šokujúce, čo spravil vdovec!
Na snímke uprostred pápež František predsedá omši na Námestí svätého Petra vo Vatikáne pri otvorení druhého zasadnutia 16. Valného zhromaždenia Biskupskej synody v stredu 2. októbra 2024.
Vatikán položil na stôl zásadnú otázku: Dôjde k VEĽKEJ zmene v cirkvi? TAKTO to vníma pápež František
Ilustračné foto.
Vrtuľník so zdravotníkmi sa zrútil priamo k zemi! Posádka nemala šancu prežiť: Zabila ich TÁTO zásadná chyba?
Až 80 percent cesty by malo byť opravených do konca roka.
Váš Tip
Práce na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách čoskoro dokončia: Treba sa pripraviť na obmedzenia!
Napätie medzi bratmi Williamom a Harrym trvá už roky.
Princ William zaryto mlčal, až doteraz... Prehovoril o bratovi Harrym