Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.07.2019 16:06 | Správy | Zahraničné správy

Búrky si v Európe vyžiadali 4 mŕtvych: Vietor odniesol auto aj s vodičkou, zdesenie na pláži v Chorvátsku

Silné búrky sprevádzané lejakmi, ktoré zasiahli v noci na nedeľu severné a stredné Taliansko vrátane Ríma, Slovinsko a južné a východné Rakúsko, spôsobili vážne škody a vyžiadali si najmenej štyri obete.

Varovanie pred výnimočnými zrážkami naďalej platí podľa serveru meteoalarm.com v severnej oblasti Jadranského mora a v centrálnej Taliansku v okolí Ríma. Nižší stupeň výstrahy platí pre severné Taliansko, západné Chorvátsko, severozápad Rakúska a juhovýchod Francúzska.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
V okolí Ríma udrela búrka v noci na nedeľu, napísal web denníka La Repubblica. V meste Fiumicino v blízkosti medzinárodného letiska Leonarda Da Vinciho, ktoré obsluhuje taliansku metropolu, odniesol silný víchor malé osobné auto aj s vodičkou niekoľko desiatok metrov z cesty do blízkeho kanála. Žena nehodu neprežila. Druhou obeťou búrok sa stal 72-ročný muž, ktorého našli v nedeľu ráno mŕtveho v potoku v toskánskom meste Arezzo a treťou 45-ročná Nórka, ktorú zabil blesk v Alpách neďaleko Bolzana.

Letisko pri Fiumicine muselo na niekoľko hodín prerušiť prevádzku, jedna z jeho dráh je stále uzavretá. V okolí mesta spôsobil živel rozsiahle škody. "Vyzerá to tu ako po vojne," uviedol starosta mesta Esterino Montini. Škody a záplavy hlási tiež Rím, kde museli hasiči evakuovať obyvateľov jedného z domov, keď voda zatopila pivnica budovy. Záplavy tiež narušili prevádzku metra, kvôli vode v tuneloch museli byť dočasne uzavreté dve stanice.

Prudké búrky sa v sobotu prehnali tiež cez Slovinsko, kde miestne médiá informujú o jednej obeti. 71-ročného muža zabil popoludní neďaleko mesta Koper blesk. Búrkový front sa v noci na nedeľu začal presúvať aj nad chorvátske pobrežie, čiastočne zasiahol Istriu a počas dňa potom dážď sprevádzaný silným vetrom postúpil ďalej do Dalmácie, kde pomohol hasičom v boji s rozsiahlym požiarom pri Šibeniku. Zlé počasie vyhnalo väčšinu ľudí z pláží, objavili sa aj vodné stĺpy pripomínajúce tornádo, ktoré na ostrove Krk vyhodili na breh niekoľko člnov.

Búrka spôsobili škody aj v rakúskych spolkových krajinách Štajersko, Korutánsko, Burgenland a Vorarlbersko, informovala agentúra APA. V Štajersku bolo podľa rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti vyše 1000 hasičov. Živel vyvracal stromy a zničil strechy, ktoré museli hasiči rýchlo zabezpečiť, pretože meteorológovia predpovedajú v oblasti ďalšie silné búrky. Blesk zapálil v Štajersku tiež dva domy a v Alpách neďaleko obce Palfau zranil šesticu záchranárov, ktorá sa vracala zo zásahu v horách.

 

Na niektorých miestach Rakúska padali krúpy o veľkosti tenisových loptičiek. Búrky podľa médií spôsobili škody poľnohospodárskej úrode vo výške asi troch miliárd eur, zničili takisto aj skleníky. V Tirolsku zablokovali popadané stromy a zosuvy sutín niekoľko ciest, na ich uvoľnení pracovali desiatky hasičov. Zaplavené ulice a niekoľko áut zasypaných zosunutou pôdou hlási tiež najzápadnejšia rakúska spolková krajina Vorarlbersko. O žiadnych mŕtvych ani zranených Rakúsko neinformovalo.

Vo Francúzsku v nedeľu meteorológovia zrušili výstrahu pred búrkami so silným dažďom pre sedem departementov na východe krajiny. Hoci podľa Météo-France napršalo za 24 hodín toľko ako bežne za tri týždne až mesiac, okrem zatopených pivníc a niekoľkými zosunutých svahov vážne škody búrky na východe Francúzska nespôsobili.

V Nemecku, ktoré v uplynulom týždni sužovali teploty nad štyridsať stupňov, sa v nedeľu podarilo uhasiť rad lesných požiarov, ktoré horeli predovšetkým na severe a východe krajiny. Neďaleko prístavného mesta Cuxhaven, kde ústi Labe do Severného mora, v nedeľu zasahovali hasiči pri veľkom požiari obilia na vyprahnutom poli. Dym, ktorý z poľa stúpal, vietor zavial na neďaleké táborisko, kde museli následne kvôli dýchacím ťažkostiam ošetriť 62 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý nemecký futbalový gólman Jens Lehmann.
Foto
Útočil motorovou pílou: Nemecká futbalová legenda spoznala svoj trest!
Pellegrini a Pavel v USA odhalili orloj venovaný tamojším Slovákom a Čechom.
Slováci a Česi žijúci v USA sa tešia z nového pokladu: Pellegrini a Pavel tam spustili veľkú vec!
(ilustračné foto).
Veľkú časť Slovenska trápi silný vietor: Ešte si pred ním nevydýchneme! SHMÚ vydáva výstrahu
(ilustračné foto).
Mesto Krompachy terorizuje úchyl: Príšerné, čo mal pred mladým dievčaťom robiť! To z miesta ušlo iba o vlások
Dvojica si je oporou v dobrom aj v zlom.
Robo Jakab ÚPRIMNE o manželstve: TOTO nám stoplo rodičovstvo! Vzťah s Aničkou si prešiel skúškou
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Dosiahne Slovensko pokrok na medzinárodnej úrovni? Ministerstvo vnútra reaguje na odporúčania GRECO!
Slávny štadión bol slávnostne otvorený v roku 1994.
Hrali na ňom aj giganti ako Arsenal či Chelsea: Ikonický štadión šiel k zemi!
(ilustračná fotografia).
Vybuchla čerpacia stanica: Z budovy zostali len trosky, hlásia viacero obetí!
Letisko Malpensa v Miláne (ilustračné foto).
Obyvatelia Milána sa búria: Ich letisko majú premenovať! Aha, aké kontroverzné meno má niesť
Na snímke uprostred zozadu premiér SR Robert Fico (Smer-SD) sa stretol s predstaviteľmi protikorupčného orgánu Rady Európy - Skupina štátov proti korupcii (GRECO) k téme korupcie na Úrade vlády SR v Bratislave.
Premiér sa stretol s dôležitými európskymi predstaviteľmi: Čo bolo ich hlavnou témou? TAKÉTO dostalo Slovensko odporúčania
Taylor-Johnson sa vďaka svojim hereckým rolám dostáva čoraz viac na výslnie.
Foto
Stane sa TENTO fešák novým Jamesom Bondom? Telo na to určite má! Na pláži by vám zrak padol hneď TAM
Bejrút čelil obrovskému izraelskému útoku.
Izrael uskutočnil najväčší útok v Bejrúte od začiatku konfliktu: Z miesta hlásia mnoho obetí