Odborníci z českého dTestu si vzali pod drobnohľad zrejme to najlepšie z najlepšieho - české svetlé ležiaky plzenského typu. Možno prekvapivo a možno práve nie, obsah škodlivých látok bol pri všetkých testovaných fľaškových pivách zanedbateľný. Darmo, susedia Česi vedia, čo robia.
Zo škodlivých látok odborníci sledovali napríklad obsah mykotoxínov. V testovaných značkách sa nenašli buď vôbec, alebo iba v relatívne nízkych koncentráciách. „Pravdepodobne sme svedkami jedného z mála pozitívnych vplyvov suchého počasia ostatných rokov,“ vyjadrila sa Vanda Jarošová z magazínu dTest. „Plesne totiž potrebujú vlhko a keď pre sucho nemôžu rásť, nemôžu ani škodiť.“ Aj testy pesticídov dopadli veľmi dobre a pri rozumnej miere konzumácie jednej pollitrovej fľaše nepredstavuje žiadna z testovaných vzoriek riziko. O trochu väčšie rozdiely sa našli v chuti. Tu však odborný názor zrejme konzumentov o zmene nepresvedčí. Štamgasti majú svoje chute pomerne stále.
Pivo je u nás obľúbený nápoj
Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu
- 85 % dospelých Slovákov si dá pivo aspoň raz týždenne viac ako tretina Slovákov
- (38 %) sa považuje viac za pivárov ako za vinárov
- (26 %) spotreba piva opäť pomaly rastie priemerná ročná spotreba je 149 veľkých pív na hlavu
- najčastejšie si vychutnávame výčapnú svetlú desiatku