Či máte radi čiernu kávu, veľa mlieka v cappuccine alebo ste za sladučké zmrzlinové varianty latte, recept sa vždy nájde. My sme zašli rovno za odborníkmi. Baristi z Five Points Coffee, útulnej kaviarne v centre Bratislavy, sa s nami podelili o svoje skvelé osviežujúce recepty.,
Tip
- Baristi používajú do svojich ľadových káv kvalitné espresso. Ak však doma stroj na espresso nemáte, pokojne ho môžete nahradiť. Podobne poslúži instantná káva, prípadne aj klasická zalievaná, ak ju precedíte.
- Ak doma nemáte šejker, poslúži aj zaváraninový pohár. Poriadne ho zatvorte a obsah pretrepte.
Cappuccino alebo latte?
Viete, aký je v týchto kávach rozdiel? Na prvý pohľad sú si dosť podobné, jednoduché espresso a veľa mlieka. Rozdiel v nich však je.
Cappuccino
Základom nápoja je espresso doplnené o teplé mlieko s hustou penou. Cappuccino sa servíruje do cappuccinovej šálky s objemom 150 – 180 ml.
Caffè latte
Tento nápoj obsahuje v porovnaní s cappuccinom viac mlieka a menej mliečnej peny. Zvykne sa označovať aj ako café au lait. Na prípravu sa niekedy používa aj dvojité espresso. Servíruje sa do šálky s objemom 280 – 330 ml. Býva často zamieňané za latte macchiato.
Latte Macchiato
Tento kávový nápoj sa skladá z troch častí - jemnej mliečnej peny navrchu, espressa a teplého mlieka. Pripravuje sa opačne ako cappuccino, a teda najprv sa do pohára naleje mlieko a mliečna pena, ktoré sa nechajú chvíľu odstáť, a nakoniec sa naleje espresso. Vytvoria sa tri charakteristické vrstvy. Latte macchiato sa servíruje do vysokého skleneného pohára s objemom približne 250 – 300 ml.
- Vysoký trojdecový pohár naplňte ľadom a dolejte studeným mliekom asi 1 cm pod okraj. Potom pridajte espresso. Nečakajte, že sa vám podarí udržať oddelené vrstvy, ľad to značne znemožňuje.
- Espresso doplňte ľadom a v šejkre vytrepte do peny. Aj s kockami ľadu vylejte do vysokého trojdecového pohára. Čerešničkou na torte bude v tomto prípade kopček vanilkovej zmrzliny, ktorý na vrch jemne položte.
- Cold brew je káva veľmi pomaly luhovaná studenou vodou. V špeciálnom stroji, volá sa Hario Cold Drip, z hornej nádoby naplnenej vodou padajú kvapky do druhej nádoby s nahrubo pomletou kávou. Voda veľmi pomaly kávou presiakne a filtrom kvapká ešte nižšie, do tretej nádoby. Celý proces trvá 8 - 12 hodín. Druhý spôsob výroby Cold brew je práve ten, ktorý sa dá použiť aj v domácich podmienkach. Mletú kávu zalejte neprevarenou studenou vodou a nechajte napríklad cez noc lúhovať v chladničke. Potom obsah prelejte cez filter do pohára a číru studenú kávu štedro doplňte ľadom.
- Zrejme najjednoduchšia verzia ľadovej kávy. Kopček vanilkovej zmrzliny prelejte espressom a hotovo!
- Alebo obrátené ľadové cappucino. Do polovice dvojdecového pohára nalejte studené mlieko. Pripravené espresso doplňte ľadom a v šejkre vytrepte do peny. Tú potom opatrne nalejte na mlieko tak, aby ostali viditeľne oddelené vrstvy.