Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Rodina spomína na Petra († 40), ktorý zomrel pri banskom nešťastí: Nahovorili ho do služby, čakala ho smrť

Neprejde deň, aby na neho nemysleli. Od najhoršieho banského nešťastia v histórii Slovenska, pri ktorom zahynulo 20 chlapov, uplynulo dnes presne 10 rokov.

Aj po tomto čase, čo rodina Púpavovcov z Dolnej Strehovej (okr. Veľký Krtíš) prišla pri tragédii v Bani Handlová o milovaného Petra († 40), stále na neho spomínajú. Jeho manželka Monika a sestra Eva doteraz nedokážu o jeho smrti hovoriť. Ťažko hľadá slová aj strýko Ján (77), ktorý mal so synovcom veľmi dobrý a blízky vzťah. Zároveň prezradil, že stačil okamih a Peter mohol stále žiť...

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Banícky záchranár Peter mal v osudný deň 10. augusta 2009 akoby zlú predtuchu. Podľa slov jeho rodiny si chcel vymeniť službu, aby nemusel ísť do Handlovej. Chcel totiž pracovať na prerábaní domu, kde žil s manželkou a so synom. Napokon ho jeden z jeho kamarátov prehovoril, všetci traja tam však našli smrť.

„Peťo bol veľmi zručný. Čoho sa chytil, to mu išlo odruky. Sám si prerábal dom. Vtedy chcel robiť na kuchyni, no osud mu to už nedoprial. Nestihol sa tešiť z prerobeného domčeka,“ hovorí smutne Petrov strýko Ján. Sestre Eve sa už len pri zmienke o Peťovi objavia slzy v očiach. Smutne opisuje, že ešte pred odchodom do Handlovej jej bol ukázať kachličky, ktoré kúpil do domu.

 

„Ako keby sa chcel vtedy rozlúčiť. Viac sme ho živého nevideli,“ spomína Eva a na tele jej nabehnú zimomriavky. O svojom milovanom bratovi, s ktorým mala skvelý vzťah, ani po toľkých rokoch nedokáže hovoriť. Spomienky sú pre ňu stále príliš čerstvé a neskutočne bolestivé. Rovnako je na tom aj vdova po Petrovi Monika. Rodina sa o nešťastí v bani dozvedela z rádia.

„Vedeli sme, že Peťo chodí do Handlovej ako záchranár. Zisťovali sme, či nemá službu, a jeho žena nám to potvrdila,“ ozrejmuje Ján. Rodinu potom čakali dlhé hodiny neistoty a strachu. Až neskôr sa dozvedeli, že ani jeden z 20 baníkov neprežil. V Bani Handlová vybuchol uhoľný plyn, pričom 11 banských záchranárov a 9 baníkov bolo namieste mŕtvych.

Odišiel mladý ako jeho otec

Jeho mama Margita ne­chcela veriť, že sa niečo také mohlo stať. „Stále dúfala, že sa jej syn vráti domov. Kým jeho telo nevytiahli a nebolo testmi DNA potvrdené, že Peťo je mŕtvy, stále čakala a dúfala. Myslela si, že sa niekde schoval a prežil. Uverila až vtedy, keď boli dôkazy,“ potvrdil strýko. Práve mama, ale aj manželka Monika a ich syn znášali Petrovu smrť nesmierne ťažko. Margita sa deväť rokov trápila, no minulý rok zomrela.

„Peťova manželka žila po jeho smrti len pre syna. Nikoho si nenašla. Síce ich baňa odškodnila, no život človeka nenahradia žiadne peniaze,“ dodal Ján, ktorý občas nahrádzal synovcovi aj otca. Petrov totiž zomrel, keď mal iba 13 rokov. Bol baník a syn šiel práve v jeho šľapajach. „Napokon tiež zomrel mladý ako jeho otec,“ povie smutne dedko, ako ho familiárne volá rodina. Na šikovného synovca myslí každý deň.

Otvoriť galériu
Zosnuli banici
Zdroj: anc

„Hlavne keď idem na cintorín. Vedľa jeho hrobu je brat a stále, keď vidím Petrovu podobizeň na pomníku, spomínam na tragédiu, ktorá nám ho tak skoro zobrala,“ povie zronene a dodáva: „Neveríme, že sa po toľkých rokoch ešte nájde vinník tej obrovskej tragédie. My sa už nikdy nedozvieme, kto za to mohol.“

Spolu s Petrom Púpavom zahynuli v Handlovej aj jeho kamaráti a kolegovia z bane vo Veľkom Krtíši Róbert Nagy († 48) a Róbert Rég († 38). Do služby išiel s nimi aj Zsolt Zaťko (45) z Olovár, ten sa však na zásahu nezúčastnil a ostal s lekárom v Prievidzi, čo mu zachránilo život. V histórii Bane Dolina to bol prvý prípad, keď zamestnanci zahynuli pri záchrannej akcii v inej bani.

 

Nikoho neodsúdili

Podľa baníka Miroslava Masarika (54), ktorý akoby zázrakom nešťastie prežil, nebol za výbuch v Handlovej právoplatne odsúdený nikto. Troch ľudí obžalovali, no prípadný trest je v nedohľadne. „Jeden dostal päť rokov, druhý šesť a tretí osem. Na Kraji to zamietli a znovu sa to vrátilo na Okresný súd do Prievidze. Bolo jedno pojednávanie a teraz to stojí,“ povedal Miroslav. Vláda krátko po tragédii rozhodla, že odškodnia 41 osôb sumou 33 000 € - peniaze malo dostať 17 žien, dve družky a 22 nezaopatrených detí.

Čo sa stalo v roku 2009

- výbuch v Bani Handlová zapríčinila explózia uhoľného plynu, ku ktorej došlo 10. augusta 2009

- nešťastie sa stalo ráno o 9.30 hod. v šachte Východ uhoľnej bane v meste Handlová

- explózia usmrtila 20 ľudí: 9 baníkov a 11 banských záchranárov

- ďalších 9 baníkov, ktorí boli v šachte, bolo zranených

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb