Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2019 19:43 | Správy | Domáce správy

Rozruch okolo obvineného Kočnera: Polícia a prokurátor priznali pochybenie

Podnikateľ Marian Kočner zostáva naďalej obvinený z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V prípade sťažnosti obhajcu Mareka Paru voči uzneseniu o obvinení procesne pochybila polícia, ale aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), v tom že chybu vyšetrovateľa neodstránil.

TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová, ktorá momentálne zastupuje hovorkyňu ÚŠP Janu Tökölyovú. "ÚŠP bolo doručené rozhodnutie prvej námestníčky Generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Z jeho obsahu vyplýva, že je potrebné opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného Mariána Kočnera proti uzneseniu o vznesení obvinenia. Dôvodom tohto rozhodnutia bolo, že ide o procesné pochybenie spočívajúce v tom, že bolo vyšetrovateľom Policajného zboru odmietnuté nahliadnutie obhajcu Mariána Kočnera do vyšetrovacieho spisu, ktorého sa dožadoval práve preto, aby mohol odôvodniť podanú sťažnosť," povedala hovorkyňa Predajňová.

"Ďalej pochybenie prokurátora ÚŠP spočíva v tom, že chybu vyšetrovateľa neodstránil a rozhodol o sťažnosti predčasne, čím došlo minimálne k porušeniu práv na obhajobu. Túto prax potvrdzujú viaceré rozhodnutia Ústavného súdu, ako aj Európskeho súdu pre ľudské práva. S rozhodnutím GP sa stotožnil aj dozorový prokurátor ÚŠP. Aj po tomto rozhodnutí prvej námestníčky generálneho prokurátora zostáva Marián Kočner naďalej obvinený z objednania vraždy Jána Kuciaka. Žiadnym spôsobom však toto rozhodnutie nemá vplyv na vznesenie obvinenia a ani na doteraz vykonané úkony. GP SR sa preto ohradzuje voči slovným útokom a urážkam na jej adresu, ktoré vyplývajú z neznalosti veci," zdôraznila na záver Predajňová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár zrušil rozhodnutie prokurátora ÚŠP, ktorý zamietol sťažnosť podnikateľa Mariana Kočnera voči obvineniu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. TASR o tom informoval jeho obhajca Marek Para.

 

Čižnár rozhodol 29. júla, a to o mimoriadnom opravnom prostriedku. Parovi bolo rozhodnutie doručené v piatok a ÚŠP 7. augusta. Marianovi Kočnerovi bolo uznesenie doručené do Ústavu na výkon väzby (ÚVV) v Leopoldove rovnako v piatok.

Z uznesenia vyplýva, že je potrebné, aby prokurátor ÚŠP opätovne rozhodol o sťažnosti voči marcovému obvineniu s tým, že Marian Kočner a jeho obhajca majú právo ju v primeranej lehote odôvodniť. Vyšetrovateľ umožnil medzičasom Marianovi Kočnerovi oboznámiť sa s vyšetrovacím spisom. Na odôvodnenie sťažnosti dostal lehotu desať dní od doručenia výzvy.

Obhajca obvineného a aj obžalovaného (v kauze televíznych zmeniek) Para podal 2. mája na GP SR mimoriadny opravný prostriedok voči rozhodnutiu ÚŠP, ktorý predtým zamietol sťažnosť podnikateľa vo veci obvinenia v prípade vraždy Kuciaka a jeho snúbenice. Podnikateľa obvinili z objednávky vraždy novinára Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica 8. marca. Voči obvineniu podal Para na ÚŠP sťažnosť, ktorú ÚŠP 15. apríla zamietol. Mariana Kočnera obvinili v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej 8. marca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
Nemecká ministerka na plné ústa o zmene klímy: Je najvyšší čas! Už sa nedá čakať
Ilustračné foto.
Ruský vojak prešiel osem hodín s ODREZANOU rukou! Trpká PRAVDA o osudoch ľudí na fronte
Foto
Bývalý hráč Realu zažil životný šok: Vytetoval si meno dietaťa, no o pár dní to oľutoval
Polícia pre drogovú trestnú činnosť obvinila 32-ročného Banskobystričana.
Foto
S drogami sa netreba zahrávať: Banskobystričan skončil v putách! FOTO z domovej prehliadky
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda.
Poľská vláda zvažuje prelomový zákon: Takéto niečo katolícka krajina ešte nezažila!
Vždy usmiata pekárka Janka rada rozpráva o svojej rodine a blízkych.
Foto
Nečakaný ZVRAT v Pečie celé Slovensko: Sympatická pekárka NÚKA ženám svojho manžela!
 Štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Kamil Šaško (Hlas).
OBAVY Kamila Šaška: Ak čoskoro nedôjde k dohode so zdravotníkmi, toto sa môže stať s peniazmi
Taliansky expremiér Matteo Salvini
Talianskemu expremiérovi hrozí až 6 rokov basy: Aha, aké obvinenie má na krku!
Problém s výrazným znečistením rieky Slaná sa už našťastie rieši.
Enviromentálna havária na rieke Slaná: Práce na odstránení následkov pokračujú! Čo sa im doteraz podarilo?
Na hraniciach s Maďarskom skontrolovala polícia viac ako tisíc áut a osôb.
Foto
Veľká policajná AKCIA na hraniciach s Maďarskom: Pozrite sa, koho zadržali!
Libanonský premiér Nadžíb Míkátí a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas prehliadky čestnej stráže v Bejrúte.
Talianska premiérka spravila prekvapujúci krok: Návšteva, na ktorú sa žiadny politik neodvážil
Alex neveril vlastným očiam.
Foto
Paraglajdista bol v šoku, keď to uvidel: ZVLÁŠTNE, čo objavil na vrchole pyramídy!