Pestovatelia hrozna ponúkajú lahodný zlatistý mok priamo pred svojimi domami. Nový Čas zmapoval, v ktorých obciach malokarpatského regiónu už kúpite tohtoročný burčiak a na čo si treba dávať pozor, aby ste predišli nepríjemným zdravotným problémom. Redaktori Nového Času sa vybrali najprv do kráľovstva vinohradov - Pezinka. Popri hlavnej ceste ponúka svoje produkty asi osem predajcov. Jednotná cena za liter je v Pezinku 2 eurá. „Teraz sa predáva odroda Irsai Oliver, ktorá je krásne voňavá, ale je jej menej ako po minulé roky,“ prezradil Jozef Šindler, ktorý sa výrobe vína venuje už dlhé roky. „Tento rok sa veľmi nestriekalo, takže niektoré odrody sú úplne ekologické,“ vysvetľuje pán Šindler.
„Burčiak je niečo ako láska na prvý pohľad. Keď si ho obľúbite, už mu neodoláte,“ usmieva sa vášnivý vinár. Ďalšia cesta viedla do Limbachu. Predajcov burčiaku je tu o niečo menej, niektorí ešte s výrobou nezačali. „Burčiak Irsai Oliver je vyrobený z prvého hrozna, má cukornatosť 16 a jeden liter ponúkame za 2,10 eura,“ prezradil predajca z Vinárstva Michal Sadloň, ktoré získalo niekoľko ocenení. A keďže ich burčiak má pečať kvality, o zákazníkov núdzu nemajú.
V hlavnom meste pestovatelia hrozna zatiaľ zlatý mok neponúkajú. Opýtali sme sa vinára Miloša Máťuša z Rače, prečo je to tak. „My robíme burčiak z odrody Miller Thurgau, ktorá dozrieva o niečo neskôr,“ prezradil vinár, ktorý sa svojej vášni venuje už 34 rokov. „Vedeli by sme ho urobiť aj teraz, ale museli by sme tam pridať cukor, a to my nerobíme,“ vysvetľuje. Podľa neho veľa predajcov ponúka nekvalitné výrobky, ktoré môžu spôsobiť napríklad žalúdočné problémy. „Najlepší burčiak je bez docukrovania a musí byť perfektne odkalený. Môže byť len z čistého hrozna, nemôže sa tam nič prilievať,“ odhaľuje tajomstvo zlatého moku a dodáva, že práve pridaný cukor, zlá hygiena, ale aj nesprávny postup pri výrobe môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. „Hrozno má veľmi veľa vitamínov, probiotík a iných prospešných látok. Dobrý burčiak vám dodá energiu, a nie naopak,“ uzatvára.