Svoje poznatky z kulinárskeho umenia ponúkajú dokonca vo svojich knihách receptov. Vyskúšajte si doma pripraviť zopár špecialít spod kuchárskej varešky našich celebrít.
Speváčka Gizka Oňová (70): Kuchárkou od dvanástich
Najznámejšia slovenská svokra je vychýrená kuchárka. „Varenie je po spievaní moja druhá najväčšia vášeň. Pod dozorom mojej babky Etelky som sa zamilovala do varenia a už ako dvanásťročná som mala slušný repertoár jedál, ktoré som vedela pripraviť. To sa neskôr ukázalo ako veľmi užitočná záľuba, lebo žena, ktorá má deti, hladného muža a nerada varí - to je ozaj zúfalá kombinácia,“ myslí si Gizka a hneď pridáva jednu radu: „Tak ako v hudbe musí ladiť akord, takisto aj pri varení musia ladiť ingrediencie. Ale pozor, najdôležitejším korením aj pri varení je láska!“
Pečené žemle s tvarohom
- 8 žemlí
- 350 g tvarohu
- 2 vajcia
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 6 PL práškového cukru
- 3 PL hrozienok
- štipka nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/2 l mlieka
- 2 PL medu
- 50 g masla
Postup: Vo vlažnom mlieku roztopíme maslo, pridáme med a vanilkový cukor. Žemle prekrojíme a vydlabeme vnútro. Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme tvaroh, hrozienka, citrónovú kôru, sneh z bielkov a vydlabané vnútro žemlí. Žemle krátko namáčame do mlieka a plníme tvarohovou plnkou. Opečieme ich na vymastenom pekáči do ružova. Podávame s marhuľovým džemom.
Moderátorka Miriam Kalisová (34): Vymýšľam spolu s dcérkou
Miriam odmalička varila s mamou a vedie k tomu aj svoju päťročnú dcérku. „Miuška varí a pečie so mnou od útleho veku. Už ako niekoľkomesačná sedela na kuchynskej doske a babrala sa s cestom. Takže u nás je to taká generačná záležitosť,“ vraví moderátorka. „Vymýšľame recepty, prerábame si ich a moje úžasné ženy na sociálnych sieťach mi vnukli nápad, aby som recepty, ktoré im pridávam na stránku, dala do knižky. Tak som to skúsila a vyšlo to. Už takmer 10-tisíc žien sa teší z mojej knižky a mám z toho veľkú radosť, vážim si to,“ teší sa Miriam, ktorá sa s čitateľmi podelila o recept na sladkú dobrotu plnú rôznych chutí.
Müsli tyčinky
- 15 sušených datlí
- 80 g sušených hrozienok
- 300 ml vody
- 1/3 hrnčeka sušených brusníc
- 1/3 hrnčeka tekvicových semiačok
- 2 PL svetlého karobu alebo kvalitného kakaa
- 2 PL masla
- 1 hrnček nahrubo posekaných pekanových orechov
- 2 PL pomletých ľanových semiačok
- 1 PL sezamu
Postup: Sušené datle s hrozienkami zalejeme vodou a necháme zovrieť. Povaríme 10 minút a rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu. Na nepriľnavej panvičke roztopíme maslo a opražíme pár minút jemné ovsené vločky, kým nezačnú krásne orieškovo voňať. Všetky ostatné ingrediencie zmiešame v miske. Robievam varianty aj bez karobu, ale s ním sú výraznejšie. K suchým ingredienciám a opraženým ovseným vločkám pridáme rozmixovanú sladkú kašu a poriadne premiešame. Vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a mokrými rukami utľapkáme na asi pol centimetra hrubú celistvú placku. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 15 - 20 minút. Vychladnutú placku nakrájame na müsli tyčinky alebo štvorčeky podľa toho, ako vám to viac vyhovuje.