Český spotrebiteľský magazín dTest analyzoval niekoľko výrobkov tohto druhu. Odborníci v laboratóriu hľadali žiaduce i nežiaduce látky, špeciálnu pozornosť venovali obsahu pesticídov. Čo zistili? V laboratóriu pátrali po 600 látkach a vo všetkých testovaných čajoch našli aspoň jednu. Dobrou správou je, že namerané koncentrácie pesticídov dosahujú najviac štvrtinu povolených hodnôt.
„Horšou správou je, že niektoré čierne čaje majú problémy s pesticídovým koktejlom,“ tvrdí Vanda Jarošová z dTestu. Najpestrejšiu zmes obsahujú Teekanne Black Label a Lipton Yellow Label. Odborníci v nich našli päť až sedem látok. Posledné miesto v tabuľke napriek tomu patrí čaju značky dm Bio Schwarzer Tee. „V ňom sme síce odhalili zvyšky iba dvoch pesticídov, lenže pre výrobky v biokvalite platí prísnejší meter,“ tvrdí Vanda Jarošová z dTestu.
Ako správne urobiť čaj
- čierny čaj sa zalieva takmer vriacou vodou, s teplotou okolo 95 °C
- pri bežnom pití lúhujte 2 - 3 minúty, na liečbu zažívacích problémov pokojne aj 5 minút
- príliš dlhé lúhovanie spôsobí horkú chuť, ale neohrozuje zdravie
- dosladiť ho môžete cukrom alebo medom, ochutiť sa dá citrónom. Môže sa podávať aj s mliekom.
Vedeli ste?
- tak ako káva, aj čaj za povzbudzujúce účinky vďačí najmä kofeínu
- nálev čierneho čaju je zhruba o polovicu slabší ako káva
- v grame sušených listov čierneho čaju sa nachádza priemerne 15 až 50 mg kofeínu
- čierny čaj pomáha pri zažívacích ťažkostiach