Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Spotreba mlieka na Slovensku stagnuje: Za európskym priemerom výrazne zaostávame

Spotreba mlieka na Slovensku stagnuje: Za európskym priemerom výrazne zaostávame

Zdroj: Istockphoto

Reklama

Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov je na Slovensku 170 kilogramov na osobu a rok.

V Európe je to 293 kilogramov, v Európskej únii (EÚ) okolo 320 kilogramov a v Českej republike okolo 280 kilogramov. Povedal to bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského (VÚM) v Žiline Karol Herian. Doplnil, že v roku 2017 sa vo svete vyrobilo 696 miliárd kg mlieka. Z toho v EÚ 28 %, v ostatnej Európe 8 %, v Ázii 30 %, v Severnej Amerike 18 %, v Južnej Amerike 9 %, v Afrike 6 % a v Oceánii 5 %.

"Od roku 1990 sme na Slovensku podstatne znížili výrobu a spotrebu mliečnych výrobkov i syrov. V súčasnosti sa u nás konzumuje dva až trikrát menej kyslomliečnych výrobkov, a najmä syrov, ako vo vyspelých štátoch Európy. Táto znížená spotreba, a tým aj znížená produkcia mlieka má nepriaznivý dopad na poľnohospodárstvo, živočíšnu výrobu a najmä na zdravie ľudí," uviedol Herian.

Pre mnohých Európanov sú podľa neho hlavným zdrojom bielkovín a vápnika syry. "Tieto živiny sú nevyhnutné pre normálny rast a rozvoj, najmä kostí a zubov. V 5 dekagramoch tvrdého syra je asi pätina množstva bielkovín, ktoré potrebuje dospelý človek a približne tretina množstva vápnika, ktoré denne potrebuje adolescent. Syry obsahujú aj vitamíny A, B2, niacín, B12 a D, aj minerálne látky ako zinok a fosfor," vysvetlil Herian.

Autor: TASR

Vyberáme pre Vás niečo viac

Súvisiace