Vyplýva to zo správy z kontroly nebalenej zmrzliny, ktorú počas letnej sezóny v Bratislavskom kraji uskutočnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. TASR o tom informoval hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.
Pracovníci RÚVZ Bratislava vykonali 91 kontrol v 80 prevádzkach s výrobou alebo predajom nebalenej zmrzliny. "V 29 odobratých vzorkách na chemickú analýzu na prítomnosť syntetických farbív nebola ani v jednej zistená prítomnosť nepovolených azofarbív," priblížil RÚVZ.
V roku 2019 bola podľa regionálneho hygienika Otakara Fitza úroveň výroby a predaja zmrzliny opäť vyššia. "V čase kontrol bola prevádzková hygiena na požadovanej úrovni. Alergény obsiahnuté v zmrzlinách boli označené na viditeľnom mieste. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná i odborná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná. Prevádzková i osobná hygiena bola na požadovanej úrovni. Opätovne sme zaznamenali mierny nárast novozriadených prevádzok," konštatoval. Ako RÚVZ dodal, uložených päť blokových pokút a začaté boli tri správne konania vo veci uloženia pokuty.