Laura Mikulová z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom priblížila, že niektoré recepty, ktoré v knihe uverejnili, pochádzajú z približne storočnej knižky obsahujúcej recepty Márie Holubovej, rodenej Muchovej. Ďalšie zase získali od ľudí, ktorí si ich pamätali od svojich predkov.
Téme stravovania v minulosti bola venovaná aj beseda s etnologičkou, ktorú ako súčasť projektu pred časom organizovali. "V rámci nej nám niektorí ľudia poskytli recepty po svojich starých rodičoch," priblížila Mikulová.
Kniha vyšla v náklade 75 kusov, podľa Mikulovej plánujú aj jej dotlač. Zaujímavosťou je, že niektoré recepty ponechali v pôvodnom jazyku, ako boli pred rokmi zachytené. Jedným z menej známych receptov, ktoré sa do knihy dostali, sú spomínané bacekýchle. Podľa Mikulovej ide o starý banícky recept. Ide o guľky zo zemiakovo-rožkovo-hríbového cesta, ktoré sa vyvaria vo vode. Podávajú sa posypané cibuľkou a pečenou slaninou.
Realizácia originálnej kuchárky je súčasť projektu Banská Štiavnica 2019: Renovácia identity (Mesto kultúry 2019), ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.