Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2019 14:00 | Správy | Domáce správy

Výročie obľúbenej pochúťky: Tresku vymyslel pred 65 rokmi cukrár Július

Chutí už niekoľkým generáciám. Na treske si prvýkrát pochutnávali ľudia pred 65 rokmi. Najobľúbenejšie slovenské rýchle občerstvenie vymyslel Július Boško († 84).

Jeho vynález si takmer okamžite obľúbili malí aj veľkí. Dať si chutnú tresku s dvoma čerstvými chrumkavými rožkami je pochúťka, ktorá je medzi Slovákmi stále najobľúbenejším fast foodom. Na internete pribúdajú recepty, ako si ju vyrobiť doma čo najchutnejšiu. Napriek nehynúcej sláve tohto rybieho šalátu na ňom jeho vynálezca nikdy nezbohatol. Július Boško, rodák z Nového Mesta nad Váhom, bol výnimočný kuchár a cukrár, ktorý rád experimentoval.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Bol to veľký dobrák, ktorý miloval svoju rodinu a nadovšetko svoju prácu,“ prezradila Novému Času jeho neter a krstná dcéra Alena Uhríková. Boškovci mali dom s cukrárňou a pekárňou, ale keď prišlo znárodnenie v roku 1948, museli ho lacno predať štátu. Rodina sa neskôr aj s malými synmi Julkom a Petrom presťahovala do Bratislavy. Boško sa stal vedúcim tamojšej Ryby. A práve tam sa v 50. rokoch minulého storočia začal rodiť príbeh slávnej tresky.

 

Okamžite sa uchytila

„Ľudia v tom čase málo jedli ryby, a tak sa snažil štát nájsť spôsob, ako ich zatraktívniť,“ spomína Boškova neter. Celé ryby sa im však čoskoro zunovali, a tak bolo potrebné vymyslieť niečo nové. Na novinky bol Július Boško ako stvorený! V roku 1954 namiešal kombináciu varenej tresky, zeleniny a majonézy. Tento rybí šalát okamžite zaujal. Ľudí, ktorí ho chceli ochutnať, bolo čoraz viac, v Bratislave sa treska stala veľkým hitom. „Čo vieme z rozprávania, medzi ľuďmi sa hneď uchytila a najskôr začali chodiť na prvú tresku do Ryby na Dunajskú ulicu. Onedlho sa začala vyrábať na celom Slovensku,“ dodal Alenin manžel Milan Uhrík. Národný podnik Ryba mal v tom čase rozbehnuté závody aj v Košiciach a Žiline. Práve na severe Slovenska fungovala výroba rybích špecialít na našom území najdhlšie.

Robil aj zmrzlinu

„Otec“ tresky pracoval v bratislavskej Rybe do začiatku 70. rokov, až do skončenia výroby na Dunajskej ulici. Vždy však robil aj niečo navyše. „Na Bajkalskej ulici v Bratislave si prenajal garáž, kde varil, mrazil a predával vlastnú zmrzlinu. Ako všetko, do čoho sa Julko v oblasti gastronómie pustil, aj tu sa mu darilo,“ spomína s úctou na krstného otca Alena Uhríková.

Je chutná a zdravá

Július Boško mal smolu, že nežil v kapitalizme, kde by za svoj vynález dostal slušné peniaze. V socialistickom Československu ho tak nanajvýš potľapkali po pleci a dali mu Čestné uznanie. To najčestnejšie mu však vystavili Slováci, ktorí tresku zbožňujú. Dávajú si ju dokonca priviezť aj za hranice. Neobsahuje lepok ani laktózu a vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Jej konzumáciou tak prijímame dôležitý jód aj selén.

Výrobky, ktoré prežili socializmus

Otvoriť galériu
Vinea
Zdroj: aru

Vinea je značka sýteného nealkoholického nápoja vyrábaného z hroznového muštu. Namiešal ju kolektív slovenských vinárskych odborníkov na čele s doc. Ing. Jánom Farkašom v roku 1973. Vyrába sa od r. 1974. Získala sériu domácich aj medzinárodných ocenení a v osemdesiatych rokoch sa vďaka nadmernému exportu do USA stala na Slovensku nedostatkovým tovarom. V súčasnosti sa vyrába vo viacerých variantoch.

Otvoriť galériu
Spišské párky
Zdroj: aru

Ich vznik sa datuje do začiatku 20. storočia v Spišskom Podhradí. Do roku 1950 ich vyrábalo v meste viacero uznávaných mäsiarskych majstrov ako Štefan Varsányi, Michal Griger, neskôr Španer so svojím zaťom Štefanom Blaškom. Na výrobu párkov sa kupovali teľatá z vysokohorských pastvín, najčastejšie zo Zamaguria. Originálny recept výroby sa však nezachoval. Jeho tajomstvo si zobrali do hrobu mäsiarski majstri.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Najčítanejšie
24h /  3d /  7d
Lasky, spevák skupiny PARA, ktorá získala ocenenie za najlepší slovenský album.
Foto
V PRAHE sa odovzdávali prestížne OCENENIA Anděl: KTO vyhral sošku, ktorá poputuje na Slovensko?
Petra Vlhová neprežíva ľahké obdobie.
Foto
TOTO je možný TERMÍN návratu Vlhovej! Dôležité sú podľa fyzioterapeuta dve veci
Peter Cmorík s manželkou a synmi.
Foto
Peter Cmorik má s nádhernou manželkou dvojičky: Spievajú krásne, no nechceme ich k tomu viesť
Ilustračné foto
KYJEV opäť pod paľbou ruských rakiet: Ranení, explózie, plamene...
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
Objav obrovského náleziska nerastného bohatstva: Európska únia si naň brúsi zuby!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
Týždenný HOROSKOP od veštice Zany: Na koho sa usmeje šťastie a koho čaká prekvapenie?
Učitelia začínajú svoju kariéru s výrazne nižším platom v porovnaní s absolventmi vysokých škôl v iných profesiách.
Foto
Kto dostáva NAJNIŽŠÍ nástupný plat? Robotníkom dávajú viac ako učiteľom!
Druhé kolo tanečnej televíznej šou Let’s Dance v bratislavskej Inchebe. Na snímke  Juraj Kemka a Natália Glosíková.
Foto
Kemkova tanečníčka to má ťažšie ako ostatné: Ako jediná má po Let's Dance ďalšiu úlohu!
Protest proti Trumpovi a Muskovi v New Yorku
Trumpova a Muskova politika narazila na kameň úrazu: ŠTVRŤ MILIÓNA ľudí v uliciach!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj sa teší z POKROKU: Mierové rokovania konečne NAPREDUJÚ! K čomu dospeli?
Prezident USA Donald Trump.
Verdikt je neúprosný: Nikomu to NEPROSPEJE! Lídri sa zomkli proti Trumpovi
Po umývaní vlasov sa jej život obrátil naruby.
Foto
Miriam si umývala vlasy a ucítila, že je niečo ZLE: Logopedička ostala čiastočne paralyzovaná!