Celkovo bolo vykonaných 58 kontrol, z toho 30 v maloobchodných predajniach sudových vín, 14 v maloobchodných predajniach, 11 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania. Počas mesiaca sa vykonali tri kontroly pri dovoze vína z tretích krajín. Informovali o tom veterinári v aktuálnej správe.
Pripomenuli, že od 15. augusta tak ako je stanovený termín v platnej slovenskej legislatíve, sa začal predávať burčiak. V auguste sa začala tiež cielená kontrola, zameraná na kontrolu burčiakov. Kontroly boli zamerané na kvalitu, pôvod v zmysle vysledovateľnosti sprievodných dokladov a označovanie burčiaku. Najviac, až 15 kontrol, bolo vykonaných v predajniach so sudovým vínom a 8 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania.
"Celkovo bolo hodnotených 100 vzoriek na mieste. Vo vínach a burčiakoch hodnotených na mieste počas vykonaných kontrol neboli zistené nedostatky," zdôraznila v správe ŠVPS SR.
Pri kontrolách burčiakov inšpektori hodnotili burčiak v senzorických znakoch na mieste. Oproti minulosti farba burčiakov bola mliečno-žltozelená, jednoznačne poukazujúc na odkalenie muštov bez výraznejších sedimentov. Vôňa a chuť boli vyhovujúce, svieže po hrozne.
Kvalita burčiakov bola podľa veterinárnej a potravinovej správy v senzorických znakoch zodpovedajúca, nezistili sa podstatné nedostatky v kvalite a označovaní. "Možno teda konštatovať, že tento rok je ponúkaný burčiak s minimálnymi nedostatkami. Predajcovia počas kontrol predložili nadobúdacie doklady od registrovaných výrobcov burčiakov," dodala v správe ŠVPS SR.