Na nedávnych Dňoch mesta Poltár vyrobili a uvarili tamojšie gazdinky gombovec s priemerom 35 centimetrov. Poltárčanom sa tak podarilo prekonať vlastný rekord z roku 2008 o rovných päť centimetrov. Ako TASR informovali organizátori z Mestského úradu v Poltári, gombovec sa po príprave vložil do sieťky a varil v osolenej vode približne 45 minút.
Na výrobu rekordnej slivkovej gule pri tom kuchárky z tamojšej materskej školy použili 2,5 kilogramu zemiakov, päť vajec, kilogram múky a rovnaké množstvo masla, soľ, lekvár, slivky. O rekord sa postarali vedúca Mária Zavaterníková, hlavná kuchárka Marta Ridzoňová, pomocné kuchárky Marcela Lörinčíková, Tatiana Gubišová, Darina Ňuňuková a pomocník Tomáš Kužela, informuje sekretariát primátorky.
Oficiálne meranie prebehlo pod záštitou komisára Knihy slovenských rekordov Michala Svítka, ktorý napokon oznámil nový slovenský rekord. Certifikát získalo mesto Poltár a spolu s rekordérmi ho na pódiu prevzala primátorka Martina Brisudová. Klasické gombovce sa v Poltári varili po celý deň. Domáci i návštevníci ich jedli so sladkou makovou či strúhankovou posýpkou. Počas Gombovecfestu (tak sa totiž celé podujatie a súťaž nazýva) sa ich skonzumovalo viac ako 10 000.