Pochúťky každého druhu pripravovali pred očami návštevníkov! Margecanské fajnoty aj tento rok prilákali stovky maškrtníkov z celého Slovenska.
Na deviatom ročníku najväčšieho gurmánskeho festivalu v Košickom kraji sa predstavili desiatky kuchárov a kuchárok z okolia, ale i rôznych kútov sveta. Chúťky každého návštevníka uspokojili regionálne kuchyne z Dolného Spiša, Šariša, Horehronia či Abova. Veľkým lákadlom boli aj zahraničné kuchyne – česká, poľská, švédska, rumunská, gruzínska, ukrajinská, maďarská, litovská, ale aj kuchyňa Bosny a Hercegoviny.
„Je to naše národné jedlo a mali by sa robiť tak, ako nás to naučili naše matky. Všetko závisí od dobrého cesta z polohrubej a hrubej múky, bryndze a zemiakov. Našu bryndzu máme zo Zvolenskej Slatiny, najstaršej bryndziarne na Slovensku,“ prezradil kuchár Jaromír Majer z Banskej Bystrice s tým, že základom dobrých halušiek sú dobré škvarky. „Môj starý otec múdro hovoril, ku každej haluške na tanieri má byť aj jedna škvarka,“ povedal so smiechom.
Hlavnou prísadou polievky českých rytierov sú zemiaky a cesnak. Olúpané nakrájané zemiaky uvaria v osolenej vode s kmínom. Keď zemiaky zmäknú, vložia varené krúpy a nechajú polievku zovrieť. Následne ju ochutia cesnakom, petržlenovou vňaťou a majoránkou.
Hustá polievka z Rumunska zahreje každého. Vo veľkom kotli uvaria
bravčové mäso bez kosti s cibuľou, pórom, červenou paprikou, vareným
cícerom, šošovicou a slnečnicovým olejom. Polievku varia skoro tri hodiny. Podávajú ju s chlebom a na vrch pridajú čerstvý koriander.