Recepty
1. Čaj
Sušené plody môžete rozdrviť, ale nie je to nutnosť. Pridajte ich do vriacej vody a povarte asi 15 minút. Môžete vyskúšať aj šetrnejší spôsob, čiže zaliať šípky studenou vodou, nechať ich lúhovať a následne nápoj zohriať. Čaj si preceďte, aby vás malé štetinky plodov nedráždili v ústach a na perách. Horúci šípkový čaj pomáha pri problémoch s dýchacími cestami, pri nachladnutí, ale tiež prospieva pečeni, žlčníku a upravuje hladinu cholesterolu v tele.
2. Džem
Kilo šípok umyte a odrežte z nich oba konce. Povarte ich vo vode aspoň hodinu, kým nezmäknú. Potom ich roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte. Pridajte štvrť kila želírovacieho cukru a varte na jemnom plameni do zhustnutia. Zmes nalejte do pohárov, zatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
3. Kompót
Pripravte si zhruba kilo čerstvých, tvrdých, pekne sfarbených plodov, liter vody a pol kila cukru. Šípky zbavte stopiek a okvetia, rozkrájajte na polovice, dobre vyčistite od jadierok, chĺpkov a dôkladne umyte. Z vody a cukru pripravte zmes, vsypte pripravené šípky a priveďte do varu. Varte 5 minút. Šípky potom odstavte zo sporáka a nechajte 24 hodín odstáť. Druhý deň ich sceďte, vložte do malých zaváracích nádob, odvar nechajte zovrieť a nalejte na šípky. Nádoby uzavrite, vložte do zaváracieho hrnca s horúcou vodou a varte 15 minút pri 80 stupňoch Celzia. Po ukončení sterilizácie nádoby hneď ochlaďte.