4. Sirup
Na šípkový sirup si pripravte kilo šípok, 2 litre vody a 1,5 kila cukru. Šípky umyte a popučte. Zalejte ich vodou, za stáleho miešania priveďte do varu a 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes preceďte cez husté a sterilné plátno. Šťavu, ktorú takto získate, doplňte cukrom, miešajte a mierne zahrievajte pri teplote 80 - 90 ˚C až do rozpustenia. Zmes nalejte do sterilných sklenených fliaš a dobre uzavrite. Skladujte na chladnom mieste.
5. Likér
Pol kila umytých, očistených šípok popučte. Zasypte v sklenenom pohári 125 gramami cukru a zalejte litrom rumu tak, aby povrch šípok bol úplne zakrytý. Môžeme pridať kúsok citrónovej kôry či klinčeky. Pri izbovej teplote nechajte mesiac odležať, občas môžete jemne premiešať. Po mesiaci obsah zlejte a preceďte.
6. Víno
Dva litre očistených šípok nasypte do fľaše a nalejte na ne 4 l vlažnej vody, v ktorej ste rozpustili 2 kg cukru. Fľašu postavte na teplé miesto a obsah nechajte vykvasiť. Po vykvasení sa tekutina zleje. Víno sa dá robiť, aj keď vám nevyšli plány s jemným mrazom a vaše šípky chytil ten silnejší. Potom má víno červenkastú až hnedastú farbu.
7. Omáčky
Na sladko:
250 g šípkového lekváru za stáleho miešania zahrievajte na panvici, postupne pridajte 3 dl bieleho vína, kúsok celej škorice a citrónovú kôru. Tesne pred bodom varu zmes odstavte, preceďte cez sitko a oslaďte. Požadovanú hustotu dosahujeme prevarenou vodou alebo vínom.
K mäsu:
Do svetlej maslovej zápražky pridajte pol litra vývaru, pol litra bieleho vína, 2 lyžice šípkového lekváru, citrónovú kôru, klinčeky a celé nové korenie. Všetko povarte a preceďte.