Obľubu si získali najmä tým, že sa dajú rýchlo a ľahko pripraviť a ponúkajú takmer neobmedzené možnosti variácií. Každý rok 25. októbra sa slávi Svetový deň cestovín, ktorý upozorňuje na ich význam v stravovaní a gastronomickú všestrannosť. Za rodených odborníkov na cestoviny sa považujú Taliani, ktorí majú obrovský počet nielen ich tvarov, ale aj spôsobov úpravy. Viete, ako sa ktorý tvar volá?
(kliknite pre zväčšenie)
Milujeme klasiku
Peter Konupka, sieť potravín KRAJ
Zákazníci dávajú pri výbere cestovín prednosť klasickým, osvedčeným druhom. Najčastejšie siahnu po niťovkách, kolienkach a širokých rezancoch. V prvej päťke najpredávanejších sú tiež špagety a slovenská klasika - tarhoňa. Slováci jednoznačne uprednostňujú bezvaječné cestoviny.